Utvecklingen av Knivsta centrum

Utvecklingen av Knivsta centrum

Miljöpartiet är, även om Alliansen hävdat att så är fallet, inte emot förtätning av centrala Knivsta. Det finns ett stort behov av bostäder i hela mälardalsregionen och Knivsta behöver en tydligare stadskärna där det kan erbjudas ett brett utbud av butiker, kultur och mötesplatser. Klimatbelastningen minskar och gemenskapen ökar när vi delar på utrymmet och har nära till vänner, skola, arbete, buss och tåg.


Att sälja centralt belägen mark kan ge betydande inkomster till kommunen. Dessa inkomster behövs då kommunens snabba tillväxt kostar pengar i form av infrastruktur, förskolor, skolor och ökat behov av välfärdstjänster. Men enligt oss i Miljöpartiet kan inte förväntningarna på dessa inkomster vara så högt uppskruvade att vi helt tappar rådigheten då beslut om planer ska tas så att vi förr tittar på hur stora intäkter vi får än att vi tittar på vilken kvalitet vi får i Knivsta.

 

Ge plats för barnen

Att bygga tätt kräver nogsam planering. Alltför höga hus som står tätt ger mörka och ogästvänliga gaturum och gårdar. När de nära grönytorna krymper är det främst barnen som drabbas. Nyligen lyfte Boverket och SLU:s tankesmedja för hållbar stadsutveckling Movium i sin vägledning ”Ge plats för barn och unga” att barns rätt till goda utemiljöer måste tas på större allvar i stadsplaneringen. I Plan- och bygglagen (8 kap. 9 §) står det också tydligt att:

 

”Om tomten ska bebyggas med byggnadsverk som innehåller en eller flera bostäder eller lokaler för fritidshem, förskola, skola eller annan jämförlig verksamhet, ska det på tomten eller i närheten av den finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering enligt första stycket 4, ska man i första hand ordna friyta.”

 

Det finns flera tomter på Sågenområdet där detta inte uppfylls. T.ex. på bilden ovan. Det är mycket viktigt att vi på allvar ger plats för barnen i Knivsta centrum. Våra nya kvarter måste innehålla mötesplatser med höga gröna värden och där innevånare från olika grupper och generationer kan mötas.

 

Utgå från demokratiskt beslutade planer

Kommunen arbetar just nu med ytterligare detaljplaner för att kraftigt öka antalet våningsplan i Sågenområdet. Alliansen har även öppnat upp för bebyggelse på detaljplanelagd parkmark och fler höghus i centrala Knivsta. Detta strider mot den fördjupade översiktsplanen som fastställdes 2012 och rimmar illa med kulturmiljöprogrammet från 2013. Miljöpartiet i Knivsta är kritiska till Alliansens nya inriktning då den avviker från tidigare överenskommelser och sker utan bred diskussion om helheten.

 

2011 beslöt sig Knivsta kommunen för att frångå tidigare praxis för stadsplaneringen vilken gick ut på att kommunen själv skötte detaljplanering och även prioriterade vilka detaljplaner som ansågs vara mest attraktiva för Knivstas utveckling och arbetade med dessa först. När nuvarande system infördes, vilket går ut på att exploatören själv sköter detaljplanering, så framförde vi och andra vikten av att man skulle ha tydliga styrdokument som översiktsplan (ÖP) och fördjupad översiktsplan (FÖP) m.m. som garant för att utvecklingen följde den vision som vi kommit överens om för hur kommunen och Knivsta centrum skulle utvecklas. Detta är förutsättningen för att kommunen fortfarande har kvar initiativet i planprocessen. Nu verkar Alliansen tycka att både ÖP och FÖP spelat ut sin roll och exploatörerna kan fritt utforma förslag från sina bevekelsegrunder. Detta oroar oss i Miljöpartiet eftersom vi inte är säkra på att exploatören och knivstaborna alltid gynnas av samma alternativ.

 

Vi kan hålla med om att ÖP och FÖP  behöver uppdateras, mycket har hänt som ändrar vilken vision vi vill ha för kommunens och centralortens utveckling, och en sådan process är också på gång. Men vi tycker att det är viktigt att kommunen följer de demokratiskt förankrade och beslutade styrdokument som beskriver hur vi vill utveckla vår tätort. Vid behov får de uppdateras men de ska inte frångås utan förankring hos medborgarna.

 

Stadsplaneringen behöver också omfattas av ett stort helhetstänk där olika delar av förvaltningen redan från början samarbetar så att t.ex. dagvattenhantering och grönstrukturfrågor kommer med i planeringen redan från början. Detta arbetssätt underlättas om det finns en tydlig plan att följa.

Läs mer

Våra svar på samråd och reservationer i ärenden kring Knivstas utveckling finns under rubriken ”Frågor i Knivsta A-Ö”, som finns långt ner på startsidan. Tex. R, Reservationer.

 

 

Relaterade nyheter

Knivsta, 11 mars 2025

Ökat skydd för Boängsvägen dröjer

Knivsta, 13 februari 2025

Föredrag om CO2-skatt

Knivsta, 28 januari 2025

Kölängens naturreservat under hot

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter