Miljöpartiets viktigaste valsatsning

Miljöpartiets viktigaste valsatsning

Om alla barn ska få en ärlig chans i skolan måste de få den tid de behöver med skickliga, engagerade och kunniga lärare. Så är det inte idag. Alldeles för många barn får inte i tid det stöd de behöver. Det leder till att problem som hade kunnat lösas tidigt, växer genom skolgången och blir till slut oöverstigliga hinder för eleverna. Elever går hem från skolan och känner att de inte blev sedda, lärare går hem från skolan och känner att de inte hann med sitt jobb.

Läraryrket tillhör i dag ett av samhällets mest stressade yrken. Skolverkets studier visar att grundskollärare i genomsnitt endast har en dryg kvart på sig till för- och efterarbete av en lektion[1]. När stressade lärare får omöjliga förutsättningar att genomföra sitt arbete blir kvaliteten i undervisningen lidande.  I Lund anger 7 av 10 lärare att de under det senaste året funderat på att lämna yrket var fjärde har gjort slag i saken. Det främsta skälet till att man funderar på att sluta som lärare är lönen[2].

Vi är på väg in i en lärarkris med stor brist på lärare.  Därför vill vi att en ny regering tar nationellt ansvar för att utvecklingen vänds och att rekryteringen till skolan klaras. Regeringen behöver tillsammans med SKL (Sveriges kommuner och landsting) och de lärarutbildande lärosätena utarbeta en rekryteringsstrategi. Strategin måste uppvärdera läraryrket och innehålla statliga medel som kan leda till höjda lärarlöner. För att detta ska finansieras skjuter Miljöpartiet nu till extra medel i vårt förslag om en rekryteringsstrategi.

– Detta är den viktigaste delen i vår nationella skolpolitik, vi kan prata om allt annat i skolan, men tar vi inte itu med lärarkrisen kommer vi inte lyckas ge våra barn de möjligheter de har rätt till, säger Petter Forkstam, riksdagskandidat för Miljöpartiet.

De pengar som Miljöpartiet nu avsätter i en rekryteringsstrategi kan finansiera generella lönelyft som möjliggör för lärare att inom mindre än tioårsperiod få 10 000 kronor mer per månad. Utöver detta avsätter Miljöpartiet 2,9 miljarder för statlig medfinansiering av nya tjänster. För Lunds del innebär det att ca 116 nya medarbetare kan anställas i skolan.

– Miljöpartiet är det parti i Lund som satsar mest på skolan. Vi inser att skolan lägger grunden för samhället och att lärarna är nyckelspelare i att skolan ska kunna ge alla elever god utbildning utifrån elevernas förutsättningar, säger Yanira Difonis, ledamot i Barn- och skolnämnd öster och nr 3 på listan till kommunfullmäktige. I Lund vill, förutom att motverka de återkommande besparingskrav som alliansen lägger på skolorna, ha riktade satsningar bland annat på genuspedagogik, elevhälsovården.

Totalt lägger vi ca 60 miljoner kronor mer på skolan och förskolan än den borgerliga majoriteten. Tillsammans med de pengar som en grön regering avsätter för skolan får utbildningsverksamheten i Lund 112 miljoner extra. Det ger skolorna en möjlighet att ge lärarna bättre arbetsvillkor, tid att se varje elev och att varje elev kan få det stöd hen behöver.


[1] Skolverket, 2013, Lärarnas yrkesvardag – en nationell kartläggning av grundskollärarnas tidsanvändning

[2] Lärarförbundet, 2011, Perspektiv på lärarlöner, del 6: Ge bra lärare högre lön

 

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter