Kandidat #1 – Jenny Jänkänpää

#1 Jenny Jänkänpää

Jag älskar att bo i Norrbotten! Det finns otroligt vacker natur och vi leder den gröna omställningen. Vi har alla möjligheter att forma länet vi vill leva och bo i.

Jag bor i Gällivare med sambo, barn och fågelhund. Barnens träningar och aktiviteter tar mycker av min tid och tillsammans med min sambo och hunden spenderar vi mycket tid utomhus. Samarbete är viktigt för mig, genom att vara både tydlig själv men lyhörd för andras perspektiv kan vi nå de mål vi satt upp tillsammans. Det gäller både i mitt arbete på barnkliniken på Gällivare sjukhus och i mina uppdrag som politiker, bland annat som ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gällivare kommun.

Jag vill jobba med människor, det är meningsfullt och utvecklande. Det gjorde att jag efter uppväxten i Gällivare läste en kandidatexamen vid Luleå Tekniska Universitet och som arbetsterapeut arbetar jag nu med att handleda och stödja barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Vården är en av mina hjärtefrågor. Att satsa på medarbetarna för att skapa bättre arbetsvillkor, förbättrad arbetsmiljö men också ge ett tydligt inflytande över sin arbetssituation. Det utvecklar vården och är de viktigaste frågorna i regionvalet nu i höst. Lönenivåerna måste upp för att medarbetare ska vilja stanna kvar och verksamhetsnära chefer behöver få mandat att fatta beslut. Senaste mandatperioden har regionen blivit väldigt toppstyrd och därmed dysfunktionell. Nu behövs ett nytt ledarskap som har tillit till medarbetarna, kan återuppbygga förtroendet och samarbetet mellan sjukvårdspersonalen och den politiska regionledningen.

Sjukvårdspersonalen måste själva få vara med och utveckla vården. De behöver inflytande över sin arbetsplats och kunna påverka sin arbetssituation vilket också gör vården bättre och tryggare. Det är otroligt viktigt att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs och vill stanna kvar, det är grundläggande för att kunna bedriva bra vård. Hur mycket vi än pratar om att korta vårdköer, ge akutsjukvård eller inneliggande vård så krävs i grunden ett fokus på att behålla medarbetare och anställa nya kollegor. Regionen behöver därför bli en arbetsgivare i framkant. Då kommer norrbottningarna också få en nära vård som går att lita på.

Vägen framåt för att kunna erbjuda alla norrbottningar en vård av hög kvalitet är att modernisera regionen och ha ett tydligt medarbetarfokus för att kunna behålla men också rekrytera vårdpersonal. Norrbotten behöver visa att vi är en plats att flytta till, inte bara arbeta i, och vi har alla förutsättningar att utvecklas, växa och leda den gröna omställningen som skapar nya arbetstillfällen. För mig är det en självklarhet att vara med och påverka den utvecklingen. Hållbarhet för både människor och miljö är viktigt för mig. Jag är en pragmatisk miljöpartist och en lagspelare som gärna arbetar tillsammans med andra för att skapa resultat.

Relaterade nyheter

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter