Alina Koltsova

Sekreterare Miljöpartiet i Arvika, ledamot Kommunstyrelsen i Arvika

Robert Halvarsson
Alinas hjärtefrågor

Jämställdhet.

Feminismen måste gå längre. Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut, kvinnor måste få halva makten och hela lönen, ingen ska begränsas av sitt kön.

Migration och lika rätt.

Klimat.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer, våra barn och barnbarn.

Alina Koltsova

Mer om Alina Koltsova

Alina Koltsova om politik

Tre är en magisk siffra, sägs det. Inom islam är det mycket man ska göra i repetition på tre gånger och inom kristendomen talas det nog rätt mycket om treenigheten. När det gäller politiken har vi i Miljöpartiet de tre solidariteterna som sammanfattar vår politik, men jag har min egen version av siffran tre som sammanfattar min politiska hemvist. Det är;

1. Grön ideologi/ekologism - Även om miljön och klimatet kan leva utan oss så kan vi inte leva utan allt detta. Det rör allt från maten vi äter och vattnet vi dricker till luften vi andas, och för invånare på ö-nationer rör det deras framtid att kunna bo kvar hemma. Därför ska det som gynnar miljön belönas, samt det som skadar miljön straffas. Både stat, företag och enskild medborgare kan hjälpa till i den gröna omställningen.

2. Feminism - Även om Sverige är ett av de länder som absolut är bäst i klassen på området, måste vi tala klarspråk. Bäst är inte synonymt med tillräckligt bra. Många gånger missgynnas allt som betraktas som feminint, medan allt maskulint höjs till skyarna. Fortfarande håller könsrollernas förtryckande bojor fast oss, och istället för att vara egna individer reduceras vi till att vara våra kön. Patriarkatet är med andra ord ett hot mot individualismen, och det krävs hårt kontinuerligt arbete för att uppnå jämställdhet.

3. Socialliberalism - Varken höger eller vänster är optimala vägar att vandra, utan den väg som i min värld är optimal är den frihetliga. Respekten över individens rätt att få vara sig själv är ett fundament för ett demokratiskt samhälle. Varken staten eller företagen är satan själv, och ej heller är de Guds barmhärtiga gåva. De kan fungera i symbios, men enskilda individer ska aldrig vara rädda för att kritisera dessa ting. Ingen ska straffas för något hen inte kan rå för.

Personligt

Jag har tatariskt ursprung med familj från forna Sovjetunionen. Det har lett till att min familj, främst min mor i synnerhet, har fått mig att förstå att jag som vuxit upp med demokrati är väldigt privilegierad. Tack vare min bakgrund och min uppväxt talar omkring sex språk, och har alltid haft ett starkt intresse av att läsa, lära mig nya saker och upptäcka världen. Min uppväxt har dock kantats av alienation och diskriminering, vilket har fått mig att höja näven mot förtryckande strukturer som spökar omkring samhället, vare sig det handlar om patriarkatet eller rasismen.

På gymnasiet gick jag samhällsvetarprogrammet med språkinriktning. Sedan dess har jag bl.a. arbetat som servitör i Norge (Oslo och Lillehammer) och Årjäng samt studerat statsvetenskap, historia och genusvetenskap i Karlstads universitet. I framtiden siktar jag på att bli arkivarie. Jag skriver också krönikor varje onsdag på den liberala hemsidan Frihetssmedjan, och skriver även då och då på den antirasistiska hemsidan Motargument.

På fritiden tycker jag om att gå till simhallen hemma i Arvika för att ta mig någon kilometer eller två i bassängen. Jag tycker också om att vara ute i den vackra naturen, både i Värmland och annorstädes. Och så har jag en brinnande passion för köttfri matlagning. Helst ska det vara veganskt, och späckat med vitlök och chili. Både traditionell tatarisk/centralasiatisk matlagning samt matlagning från Östasien och övriga världen går an.