Björn Lindgren

Ordförande för Miljöpartiet i Uppsala kommun

Björn Lindgren Riksdagskandidat Jämtlands län plats 1
Björns hjärtefrågor

Klimat.

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer. Vi vill öka takten. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Jämställdhet och jämlikhet.

Diskriminering.

Miljöpartiet vill skapa ett mänskligt och välkomnande Sverige där alla kan delta på sin egna villkor. Idag är diskriminering och rasism en del av många människors vardag. Det vill vi ändra på.

Mer om Björn Lindgren

Björn Lindgren om politik

Jag är uppvuxen på Frösön i Jämtland. Efter gymnasiet gjorde jag lumpen på Tolkskolan i Uppsala där jag lärde mig arabiska. Sedan har jag pluggat miljö och statsvetenskap i Göteborg, bott ett halvår i Egypten för att bättra på min arabiska och varit språkrör på riksnivå för Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund. Jag älskar friluftsliv och skidåkning. Det smärtar när jag tänker på hur Jämtlands fina vintrar hotas av den globala uppvärmningen. Jag brinner för klimatet och miljön och vill bli Jämtland första riksdagsledamot för att kunna rädda vintern! Plus allt annat i naturen som tyvärr också behöver räddas.

När jag lärde mig arabiska öppnades mina ögon för flyktingars situation och hur stort problemet med diskriminering tyvärr är i Sverige. Jag vill arbeta mot rasism och islamofobi, för ett samhälle där vi möter varandra och tar emot flyktingar på ett bättre sätt. Alla som bor i Sverige ska känna att de är välkomna här och har en plats i samhället.

Feminism ligger mig också varmt om hjärtat. Vi har rätt till samma chanser i livet. Vi behöver bryta upp de gamla könsrollerna och förväntningarna på hur kvinnor och män "ska" vara, så att varje individ fritt kan utvecklas i den riktning hen själv vill. Vi behöver mer jämställdhet och feminism överallt: Lika lön för lika arbete, ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten med ytterligare två "pappamånader", lag om samtycke och stöd till kvinnojourer för att minska mäns våld mot kvinnor.

Hör gärna av dig så kan vi prata om vad som behöver göras för att göra Sverige och världen bättre!