Krönika i NA: Folkvald

Trots att hettan slår skoningslöst enas sju partier om mera pengar till bensin

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län, skriver krönikor i Nerikes Allehanda under vinjetten ”Folkvald” en gång i månaden. Nu i juli tar krönikan sin utgångspunkt i värmeböljan som just passerat Sverige och Örebro under veckan, och vad vi behöver göra för att det som nu är enstaka värmeböljor inte ska vara en del av en nya vardag i klimatförändringens tid.

”Europa plågas nu av en värme som får mycket stora konsekvenser för skördar som torkar i Italien och Ungern, för skogar som brinner i Frankrike, Spanien och Portugal. I Storbritannien har man för första gången haft över 40 grader varmt. I Örebro varnar SMHI för höga temperaturer. Klimatförändringarna är här och nu.”

”Vad händer i svensk politik? Jo, lätt som en plätt enades sju av åtta riksdagspartier om att vi ska ge bilägare pengar i handen, sänka bensinskatten och dessutom pausa bränslebytet, en av de viktigaste åtgärderna för att minska utsläppen från trafiken. Förutom att det är klimatpolitisk helt galet, så skrattar Putin hela vägen till banken när vi är en del av att upprätthålla Europas beroende av olja och gas, istället för att slå oss fria.”

Camilla skriver också om vad vi behöver göra regionalt och lokalt. Vi behöver planera för att anpassa oss till de klimatförändringar som vi redan vet kommer att inträffa, varje kommun och regionen behöver koldioxidbudgetar som följs upp lika noga som vilken ekonomisk budget som helst. Att bygga det nya gröna folkhemmet är något vi måste göra tillsammans, därför vill miljöpartiet inrätta ett klimatråd där näringsliv och civilsamhälle ingår tillsammans med politiker. Där kan samhällets alla delar komma överens om vi ska driva på omställningen till ett i socialt, ekonomiskt och ekologiskt samhället i vårt län, och därmed bidra till Sveriges och världen omställning.

Du som är prenumerant kan läsa hela krönikan här, länk: https://www.na.se/2022-07-22/trots-att-hettan-slar-skoningslost–enas-sju-partier-om-mera-pengar-till-bensin

Relaterade nyheter

Örebro län, 28 juli 2022

Karlskoga Tidning: MP-förslag skulle ge Örebro län 79 miljoner om året

Örebro län, 28 juli 2022

Earth Overshoot Day: Här är Miljöpartiets krav!

Örebro län, 23 november 2021

Miljöpartiet: Klimatklivet driver på omställningen i Örebro län

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter