Indragningen av finansiering av forsknings om utvecklingsbistånd är ett haveri

Miljöpartister: Regeringens indragningen av forskning om utvecklingsbistånd är ett haveri

Regeringens indragning av finansieringen till forskning om utvecklingsfrågor är ett sällan skådat haveri, både i sak och form. Det går inte att beskriva det som annat än en skandal, skriver Camilla Hansén, riksdagsledamot från Örebro län, tillsammans med Janine Alm Ericson, biståndspolitisk talesperson och Ulrika Westerlund, talesperson för mänskliga rättigheter.

Även om den här regeringen på många sätt visat att det svenska biståndets tidigare prioriteringar om att befria människor från fattigdom och förtryck är på väg att bytas ut, så är detta ett av de allvarligaste besluten.

Sedan regeringens besked kom har protesterna varit högljudda och beslutet har med rätta beskrivits som en besparing som gör oss fattigare. I Aftonbladet skrev 606 forskare under på ett upprop (30/6), Sveriges universitets- och högskoleförbund riktar återigen kritik mot regeringen för politiskt styrning av akademin och liknande initiativ har kommit från flera håll.

Regeringens politik för global utveckling liknar allt mer ett hån mot alla som kämpar för demokrati eller lever i fattigdom. På mindre än ett år vid makten har Johan Forssell som biståndsminister rivit upp det mesta av principerna för svenskt utvecklingssamarbete. Miljöpartiet tycker det är dags att regeringen tänker om gällande svenskt bistånd och utvecklingssamarbete i stort och har tre krav:

  • Riv upp beslutet om de slopade anslagen till forskning om utvecklingssamarbete och neddragningen till Sida.
  • Involvera hela riksdagen och civilsamhället i arbetet med den så kallade reformagendan. Låt det bli ett eget ärende i riksdagen, så att det kan remitteras och debatteras på det sätt en så stor förändring i politik förtjänar.
  • Involvera expertis och kunnande i processerna. Det är bara så ett verkligt effektivt och transparent utvecklingssamarbete kan genomföras.

Sveriges arbete i världen har under en lång tid bidragit till fred, frihet och demokrati i världen. Det är ett arbete som byggts upp under decennier, men som regeringen i en rasande fart håller på att riva ner och det är människoliv som kommer att betala priset.

Läs hela debattartikeln i Göteborgsposten här, länk [öppen för alla]: https://www.gp.se/debatt/regeringens-linje-f%C3%B6rnekar-forskningen-om-bist%C3%A5nd-1.105115406

 

Relaterade nyheter

Örebro län, 27 april 2023

Camilla Hansén: Regeringens övertramp – den akademiska friheten måste värnas!

Örebro län, 28 november 2022

Studietid.se: Endast ett parti vill höja CSN

Örebro län, 18 augusti 2022

Debatt: Högskolestudenter har inte råd att vara sjuka

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter