Bättre måltider i Flen och Katrineholm

Bättre måltider i Flen och Katrineholm

Fredag 8 oktober arrangerar vi ett seminarium och en paneldiskussion om hur kommunerna kan arbeta med sina måltidsverksamheter som ett verktyg för hållbar utveckling.


Södertälje kommun har av WWF mottagit ett hederspris för sitt arbete med att minska köttkonsumtionen med 30 procent till 2013, samt den uppmärksamhet som kommunen riktat mot rättvisemärkning av produkter och matens betydelse för näringsläckage från jordbruk till vattendrag. I Södertälje kommun är över 45 procent av inköpta produkter ekologiska och målen höjs kontinuerligt. I flertalet verksamheter i kommunen står ekologiska produkter för hela 60-80 procent av inköpen. Allt detta sker inom samma budget som tidigare.

Strängnäs kommun har sedan den nya måltidschefen Lars Ekström tillträdde för ett och ett halvt år sedan ökat sin andel ekologiska köp från 7 till17%. Målet är 25% till 2015 och väntas nås i god tid innan.

-"Ofta finns det en tröskeleffekt runt 15% och därefter tar det fart", säger Lars Ekström som tidigare jobbat i Södertälje med dess kostchef Sara Jervfors.

-"Det handlar om ett helhetsperspektiv där ekologiskt är en viktig del. Det är en fråga om kvalitet", fortsätter Lars och berättar att kommunen även alltid erbjuder ett vegetariskt alternativ.

Andra viktiga aspekter är att maten ska vara nyttig, god och fri från gifter. Att ersätta halvfabrikat med att laga mer från grunden och att göra detta närmare gästen i flera tillagningskök sparar både pengar, transporter och miljö samtidigt som gästen får en bättre måltid. Det finns även en stor potential att minska svinnet i produktionen.

 

Relaterade nyheter

Södermanland, 1 september 2022

Arbetstidsförkortning för vårdpersonalen.

Södermanland, 12 augusti 2022

Linus Lakso i P4 Sörmland ”Positivt överraskad”

Södermanland, 11 augusti 2022

Maria Carlén Lindwall i ”Förmiddag”, P4 Sörmland.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter