Gruppledarens månadsbrev – November 2017

Gruppledarens månadsbrev – November 2017

Idogt arbete kan ge resultat

Så var det dags igen. Kommunen säljer mark för bostadsbyggande. Denna gång vid före detta Mässan i centrum. För att hitta rätt köpare utlyses en tävling. Precis som förut antas två kriterier. Den som bjuder högsta pris och visar bäst gestaltning får köpa marken. Inget miljökriterium alls. Trots att kommunens markanvisningspolicy säger att kommunen alltid ska väga in miljö- och klimatpåverkan vid markförsäljning följs alltså inte det i praktiken. Miljöpartiet föreslog att även ett tredje kriterium, ett hållbarhetskriterium, ska vara med i utvärderingen av tävlingsbidragen. På så sätt skulle byggföretag som kommer med fina idéer som bidrar till ett hållbart byggande få fördel av sitt arbete i konkurrensen med andra byggherrar. Så blev det nu inte denna gång heller. Trösten är att allt flera partier i fullmäktige börjar förstå vad vi menar med vårt förslag allteftersom markbit efter markbit säljs. Efter valet nästa år kanske det rent av är en majoritet av ledamöterna som ansluter sig till vår linje. Då har vi påverkat utvecklingen ett steg mot målet att bli den första kommun som inte tär på jordens resurser.

Höjd trängselskatt leder fel

Staten behöver få in mer pengar för att finansiera sin del i kollektivtrafiksatsningen i länet. Därför ska trängselskatten breddas och höjas. Breddningen består i att skatt börjar tas ut en halvtimme tidigare än idag, samt även under en vecka i juli månad. Jag menar att syftet med trängselskatten alltjämt ska vara att styra biltrafik till kollektivtrafiken, eller åtminstone till tider när det är mindre trängsel på vägarna. Nu ser vi en utveckling där skatten istället tas in för att staten behöver pengarna. I förlängningen kan det hota syftet med, och därmed effekten av, skatten. Dessutom är föreslagen höjning onödig om det tidigare inte hade bestämts att en stor del av intäkten ska finansiera motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, som sväljer en stor del av intäkterna från trängselskatten idag. Dessa borde istället gå till en bättre kollektivtrafik för att ge dagens bilpendlare in till innerstan bättre möjligheter i framtiden att åka kollektivt. Dagens upplägg hjälper inte deras situation, och det är fel.

Värdet på kommunens LSS-verksamhet rasar när ersättningen minskas

En del av kommunens LSS-verksamhet (hjälp till funktionshindrade) har överförts till kommunens bolag, AB SOLOM. Tanken är att all verksamhet ska föras över, men tillståndsprocessen har dragit ut på tiden. Nu till årsskiftet förväntas dock allt vara klart. 2014 värderades kvarvarande del till 50 miljoner kronor. Nu är värdet 0 kronor. Orsaken är att kommunen dragit ner på LSS-ersättningen. Det beräknas sänka intäkterna med 16 miljoner kr per år för bolaget. Vid en värdering är det vanligt att man gör en prognos om kommande kassaflöde. Beräknas kassaflödet bli negativt blir även värdet negativt. Det leder tanken naturligtvis till frågan om ersättningen är för låg. Ska kommunen ha bolag, privata som kommunala, som utför tjänster åt kommunen är det grundläggande att bolagen kan göra vinst. I detta fall är det förnärvarande för tidigt att säga om så blir fallet. Vid överföringen kan det uppstå synergier som förbättrar resultatet. Att så ska ske är just en av tankarna med överföringen. Det är dock viktigt att vi följer utvecklingen nogsamt.

Peter Godlund (MP)
Gruppledare

Relaterade nyheter

Sollentuna, 7 juli 2018

Gruppledarens månadsbrev – Juni och Juli 2018

Sollentuna, 8 maj 2018

Gruppledarens månadsbrev – Maj 2018

Sollentuna, 11 april 2018

Gruppledarens månadsbrev – April 2018

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter