Nu blir det cykling för äldre i Solna

Nu blir det cykling för äldre i Solna

Tänk att få åka på cykelutflykt fast man inte längre orkar trampa själv. Att få känna vinden i håret och dofter från naturen och kanske samtidigt få en pratstund med medpassageraren i cykeltaxin. Detta är på väg att bli verklighet i Solna efter ett förslag från Marina Peregonchuk, ledamot för Miljöpartiet i Omvårdnadsnämnden.


Idén kommer ursprungligen från Danmark där man startade cykling för äldre i en form av cykeltaxi, en eldriven lådcykel med plats för två passagerare. På ett par år har verksamheten vuxit och finns nu i 64 kommuner med sammanlagt 500 cyklar och 1 500 förare. Verksamheten drivs som frivilligprojekt där volontärer kör cykeln.  I Sverige finns cykling för äldre i Malmö, Uppsala och Botkyrka.

Miljöpartiet lämnade in ett förslag till Omvårdnadsnämnden om cykling för äldre i mars 2016. Nu kommer ett positivt svar från förvaltningen om att starta cykelverksamhet vid ett boende. I planeringen ligger också att successivt bygga ut verksamheten om den slår väl ut.

– Det är fantastiskt roligt att få så positiv respons på ett förslag som kan ha stor betydelse för de äldres hälsa och livskvalitet. Det är viktigt att få komma ut i friska luften och få uppleva naturens skiftningar. Kanske man vill ta en tur runt Råstasjön eller besöka platser dit man cyklade som ung, säger Marina Peregonchuk (MP).

Politiskt beslut i frågan togs vid Omvårdnadsnämndens sammanträde den 25 oktober. Bedömningen var att det är personer på vård- och omsorgsboenden som har störst glädje av att komma ut på cykel. Därför startar man där. Intresset från boendena har visat sig vara stort. Och om det visar sig lyckosamt kan cykling för äldre komma att utvidgas till att omfatta även hemtjänstkunder. Förvaltningens enhet för förebyggande verksamhet har anmält intresse av att samordna rekrytering och organisering av volontärer.

– Jag tycker att det finns många vinnare i det här projektet. Och det gäller både människor och miljö, avslutar Marina Peregonchuk.

Relaterade nyheter

Uppsala län, 16 maj 2022

Miljöpartiets förslag till länsplan för regional transportinfrastruktur

Örebro län, 10 maj 2022

NA debatt Tygla konsumtionen och bygg det nya gröna folkhemmet

Värmland, 6 maj 2022

Fem argument mot svenskt NATO-medlemskap

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter