Stoppa angiverilagen

Stoppa angiverilagen

Solnakoalitionen, med S, V, C och MP, uppmanar regeringen och SD att dra tillbaka sitt förslag om en så kallad anmälnings- och informationsplikt för offentligt anställda.

En sådan angiverilag skulle bryta med de demokratiska fri- och rättigheter som gäller och som ska fortsätta gälla här. Förslaget skulle göra myndigheter och kommuner skyldiga att anmäla till polisen och Migrationsverket om de möter personer som de vet eller misstänker att sakna uppehållstillstånd.

En sådan lag skulle riskera förtroendet för offentlig verksamhet, inte minst på kommun- och regionnivå. Det skulle drabba personer som redan har det svårt, men också de offentligt anställda. Lärare, undersköterskor och fältassistenter ska göra det som de är bäst på. De ska inte vara gränspoliser, så därför protesterar även en lång rad fackförbund.

– Idén om angiveri är omänsklig och kränkande mot utsatta människor. Samtidigt skulle det drabba personalens arbetsmiljö. Vi vill tvärtom stärka mänskliga rättigheter, säger Victoria Johansson (MP), gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Solna. 

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter