Nu byts trafikljusen till samkönade symboler – obelisken blir regnbågsfärgad under Pride

Under Europride kommer Obelisken vid Sergels torg att lysa i regnbågens färger. Och på torsdag den 26 juli installeras samkönade trafikljus i tre korsningar i närheten av festivalområdet på Östermalms idrottsplats.

I april antog en enig trafiknämnd ett tillägg till riktlinjerna för obelisken, ”Kristall vertikal accent i glas och stål”, vid Sergels torg. Nu kan Stockholms stad besluta om alternativ ljussättning för att uppmärksamma att evenemang av stor betydelse äger rum.

I år är Stockholms stad för tredje gången värd för Europride, som är Europas största hbtq-arrangemang och tiotusentals besökare väntas. På lördagen den 4 augusti går Pridetåget genom city och under hela veckan hålls seminarier och aktiviteter i Europride House i Kulturhuset.

– Sergels Torg är en av Sveriges mest centrala platser, att nu ännu tydligare manifestera för alla människors lika värde genom att göra ”pinnen” regnbågsfärgad är en tydlig signal att Stockholm ska vara en öppen stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Stockholms stad monterar också tillfälliga linser på ett femtiotal trafikljus i tre korsningar i anslutning till festivalområdet på Östermalm:  Valhallavägen–Lidingövägen, Lidingövägen–Fiskartorpsvägen och Valhallavägen–Drottning Sofias väg.

Linserna monteras torsdag 26 juli dagen innan Pridefestivalens start och plockas ner 6 augusti dagen efter avslutningen. Maskningen med grön eller röd gubbe byts till tjej-tjej/kille-kille. Enligt Stockholms stad följer linserna vägmärkesförordningen. Totalkostnaden för bytet stannar på 30 000 kronor.

– Nu när Stockholms stad har köpt in linserna tycker jag att vi skulle kunna ha dem i fyra korsningar året runt. Jag ser gärna att stockholmarna lämnar in önskemål om speciella platser eller om de samkönade trafikljusen ska turnera runt i city och ytterstaden, säger Daniel Helldén.

Läs mer om Stockholm stad och Pridefestivalen: https://via.tt.se/release?publisherId=1213538&releaseId=2948074

 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: