Livet utan bil –mer hållbart för både naturen och plånboken

Livet utan bil –mer hållbart för både naturen och plånboken

Fyrabarnsfamiljen Daniels bor i Nolby strax utanför Sundsvall. För sju år sedan valde familjen bort bilen. Tack vare god planering klarar de sig nu med buss, lastcykel och skrinda.

– Vi vill visa att det går, säger Wiltrud.


Både mamma Wiltrud och pappa Holger är utbildade biologer och de har därför mycket kunskaper i ämnet natur och miljö. Att leva med naturen var därför inget nytt för dem. Men tankarna på en större livsstilsförändring kom när paret fick barn.  
 –    Vi kände ett konkret ansvar för barnens framtid, för att de ska kunna leva och få egna barn. Det vore dumt att inte göra något med våra kunskaper, säger Wiltrud Daniels.

Familjen lever som de lär. Förutom att de har valt bort bilen så väljer de också bort flyg, de har minskat sin konsumtion, de äter mindre kött och de odlar mycket själva.
 –    Det här med att göra sig av med bilen började när min man började räkna på hur mycket bilen egentligen kostar. Vi kom fram till att den kostar oss 60 kronor per dag, även om den bara står still på uppfarten. Då hade vi räknat in reparationer, parkering och allt annat som tillkommer. När vi sedan räknade på vad det kostar att åka buss istället så kom vi fram till att det är mycket billigare för oss. Och förstås mycket bättre för miljön.

Miljöaspekten vägde tungt i beslutet att göra sig av med bilen. En bil släpper ut mycket koldioxid, särskilt vid korta sträckor. Koldioxid är den gas som skyndar på växthuseffekten som i sin tur ger oss dagens omtalade klimatförändringar.  
 –    Att inte ha bil är mer hållbart både för naturen och för plånboken. Ofta går det till och med snabbare att gå istället för att ta bilen vid korta sträckor. För oss tar det cirka 15 minuter att promenera till affären. Skulle vi ta bilen så skulle det säkert ta lika lång tid, om inte längre, att köra ut bilen ur garaget, få in fyra barn och på med bälten och hitta parkering. Att gå istället är så mycket enklare och snabbare.

Strategiskt boende gör bilfria livet enklare
Förutsättningarna för ett bilfritt liv ser förstås olika ut beroende på var man bor.  
 –    Vi har tur, vi har gångavstånd till affär, vårdcentral, tandläkare och förskola. Vi har också väldigt nära till busshållplatsen och skola. Vi åker mycket buss, och vi känner att vår livskvalitet har ökat i och med det. Att få sitta still och koppla av i en halvtimme på väg hem från jobbet är skönt, det är min egentid då jag hinner läsa eller göra sådant som jag inte hinner hemma, berättar Wiltrud.

Wiltruds man jobbar skift och har oregelbundna tider. Men även han klarar sig med buss.
 –    Min man börjar ibland redan vid 5 på morgonen, då går det inga bussar. Men arbetsgivaren har en övernattningslägenhet så de gånger han börjar arbetet innan bussarna börjar gå så brukar han åka till den lägenheten kvällen innan. Ofta går det att hitta lösningar tillsammans med sin arbetsgivare även om arbetet börjar eller slutar på obekväma tider.  

Familjens äldre barn går i skola i Njurundabommen och även de åker buss eller cyklar till både skola och fritidsaktiviteter.
 –    Tack vare att vi har lärt dem tidigt att åka buss och att cykla i trafiken så kan de nu vara lite mer självständiga och klara sig själva. Vi behöver inte skjutsa dem överallt. Vi litar på barnen och barnen är stolta över det förtroendet.

För att få med sig barnen i det bilfria livet så är det viktigt att förankra sina beslut.
 –    Vi har förklarat för barnen att vårt beslut om att inte ha bil beror både på miljö och ekonomi. Dessutom brukar vi vara noga med att berätta att de får bättre hälsa på köpet om de går eller cyklar. Förutom detta så har vi också märkt att våra barn blir säkrare i trafiken av detta. De är vana att röra sig i trafiken och vana att cykla till skolan. Visst jämför barnen med klasskamrater ibland, men eftersom vi hela tiden har varit raka och ärliga med barnen och berättat varför vi valt att leva så här så har det aldrig varit några problem. De är med på noterna.

Att handla med skrinda fungerar året om
Familjen Daniels planerar sina veckor noga för att få livspusslet att gå ihop. Varje vecka skriver de upp veckans aktiviteter, arbetstider och veckomeny på en whiteboard i köket.
 –    Vi planerar en vecka i taget och gör meny för hela veckan. Rätterna anpassar vi efter hur mycket tid vi har till matlagning respektive dag så att det inte blir några överraskningar. Sedan veckohandlar vi allt vi behöver. Vi har en skrinda som vi tar med oss till affären. Ofta tar vi med oss återvinningen på vägen ut och fyller skrindan med nya varor på vägen hem. På sommaren tar vi också ofta med vår lastcykel till affären.

Just lastcykeln är en trogen vän till familjen. Den har funnits med i sju år och den används till allt.
 –    De mindre barnen kan åka i den, vi kan handla med den. Vi tar den till stranden. Vi har till och med fraktat en gräsklippare i den. Vi är också med i en tillsammansodling i Njurundabommen så nästan varje helg under sommaren tar vi cykeln dit. Då fraktar vi både växter och skörd med cykeln.

För större inköp, exempelvis av möbler, har familjen en separat lista. När listan kommer upp till ett visst värde så åker någon av föräldrarna och handlar allt på en gång. Eftersom köpet då kan bli ganska stort så är det dessa gånger värt att köpa till tjänsten hemkörning.
 –    Några spontanbesök till Birsta eller stan blir det aldrig. Vi planerar alla våra inköp.

Planering är a och o
Just den noggranna planeringen är vad som får vardagen att fungera för familjen.
 –    Ska livet fungera utan bil så måste man planera. Åker du bil så kan du åka när du vill, några minuter hit eller dit spelar ingen roll. Men vi som åker buss kan exempelvis inte tänka ”vi drar oss i fem minuter till” på morgonen, de fem minuterna gör att vi missar bussen.

Hittills har familjen aldrig saknat bilen och aldrig känt ett behov av att ha bil.
 –    Den enda gång jag har behövt ta taxi var till sjukhuset när jag skulle föda mitt fjärde barn. Det var mitt i natten och jag fick åka själv först eftersom Holger behövde vara hemma med våra andra barn.

Att odla själv ger respekt för maten
Familjen har valt bort fler saker än bilen, bland annat har de ingen tv hemma.
 –    Får att få tiden att gå ihop har vi dragit ner på oviktiga saker. Vi läser böcker, spelar spel och umgås istället. Ibland ser vi på film via dator, och ibland går vi på bio med barnen. Och så odlar vi förstås, det är vårt gemensamma intresse.

Barnen har alltid fått vara med på familjens odlingar. På så vis har det lärt sig mycket om matens ursprung och det är såklart roligare att äta den mat som man har odlat själv.
 –    Barnen vet hur lång tid det tar för ett salladshuvud eller en broccolistång att mogna och hur många steg som krävs för att odla potatis. Det gör att de har fått en stor respekt för maten, både för hur den odlas och för hur den tillagas. Vi slänger aldrig mat utan är noga med att använda rester. Barnen har också tack vare odlingen blivit jätteduktiga på att äta grönsaker. Samtidigt så äter vi mindre kött, högst en gång per vecka.

Fördelar med Sverige
Wiltrud och Holger kommer från Tyskland. De flyttade till Sverige för 14 år sedan och det är ett beslut de aldrig har ångrat. Sveriges generösa regler kring föräldraledighet var en av många saker som fick familjen att välja just Sverige. Wiltrud, som är doktor i biologi, har studerat väldigt länge och ville inte att föräldraledigheten skulle hindra henne från att arbeta med det hon vill.
 –    Här finns möjlighet att kombinera jobb och barn för båda föräldrarna. I Tyskland kan pappan inte ta ut föräldraledighet på samma sätt. För mig som har studerat väldigt länge skulle det också kännas bortkastat att inte få jobba med det jag är utbildad inom. Jag vill inte vara hemma i en många år och sedan behöva ta vilket jobb som helst när det är dags att komma in på arbetsmarknaden igen.

Innan flytten hade Wiltrud och Holger inte så mycket kopplingar till Sverige.
 –    Vi tänkte att vi testar. Vi hade inte barn då så vi hade möjlighet att flytta igen om det inte skulle kännas bra. Men vi har aldrig ångrat oss. När vi pratar med familj och vänner som bor kvar i Tyskland så blir vi påminda om vilka fördelar vi har här i Sverige som Tyskland saknar. På senare tid har även min syster flyttat till Sverige, berättar Wiltrud.

Tåg till Europa
Familjen reser ofta till Tyskland för att hälsa på släkt och vänner. Resorna sker alltid med tåg.
 –    Vi ser resan som en del av upplevelsen. Vår semester börjar när vi stiger på tåget, då har vi tid att umgås och har allt fokus på barnen. Vi brukar spela spel, läsa, prata, pyssla, måla och göra saker tillsammans. Vi tittar ofta ut genom fönstren och jämför olikheter och likheter. Vi brukar också titta på vilka växter som finns på olika ställen.

Familjen uppskattar tiden de får tillsammans på tåget och tycker att tågresan är mindre stressig än om någon av dem hade kört bil. På tåget kan båda föräldrarna ägna sig åt barnen.
 –    Och skulle det bli stopp i trafiken vid något tillfälle så går det att kliva upp och röra sig på tåget. Det finns kiosk och toaletter. Blir man fast i en bil efter vägen så finns inga sådana möjligheter.

Det längsta familjen har åkt med tåg hittills är till södra Tyskland.
 –    När det fanns nattåg tog det två dagar. Idag när nattåget inte finns tar det längre tid så då brukar vi övernatta hos släktingar i norra Tyskland på vägen ned, berättar Wiltrud.

Att boka tåg i Europa är inte alltid lätt, särskilt inte när resan går genom många länder.
 –    I sommar ska vi göra en längre resa, vi ska ta oss till Wien med en kort avstickare till Mallorca på bröllop. Då behöver vi åka genom flera länder och alla länder släpper sina biljetter vid olika tidpunkter. Det är en bedrift att få ihop allt, men det går!
 

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kalmar län, 15 april 2024

Vi startar MP Öland

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter