Miljöpartiet kämpar för en moderniserad könstillhörighetslag

Miljöpartiet kämpar för en moderniserad könstillhörighetslag

Debattartikel publicerad i ST 2 juli 2023

Pride betyder ”stolthet” på engelska. Priderörelsens mål är att du ska vara stolt för den du är och att ingen ska behöva dölja sitt rätta jag. En självklarhet för oss i Miljöpartiet som ser fram emot att få delta i festen.

FN har fastslagit 30 okränkbara mänskliga rättigheter – men det fattas något. Rätten att få  älska den man är förälskad i är också en okränkbar mänsklig rättighet liksom rätten att själv välja den könsidentitet man önskar – eller rätten att inte välja en könsidentitet.

De första prideliknande demonstrationen i Sverige anordnades 1971 . Det var föreningen Gay Power Club i Örebro och demonstrationen samlade ett femtontal personer. Det har vuxit sen dess.

Pride är och ska vara en folkfest, ett färgsprakande glittrigt äventyr för både unga och gamla. Året efter Örebro, 1972, klubbades en könstillhörighetslag i Sverige. Den första på planeten. Då ledde vi utvecklingen. Det gör vi inte längre.

Miljöpartiet kämpar för en moderniserad könstillhörighetslag som ska skilja på den medicinska och juridiska processen. Det ska inte krävas medicinsk behandling eller bedömning för att få sin könstillhörighet erkänd juridiskt. Det skall vara ett högst personligt beslut. Miljöpartiet vill införa ett tredje juridiskt kön eller en möjlighet att inte registrera juridiskt kön.

Den socialdemokratiska regeringen förstod inte dessa självklarheter och den nya blå-bruna är handlingsförlamad. Anledningen stavas SD. Här ligger vi efter. Minst 15 länder tillåter redan människor att välja ett tredje legalt kön eller att inte välja en könstillhörighet. Här i Sverige hör man argument som att ”sexualförbrytare kommer att byta för att få tillträde till omklädningsrummen”. Suck! Det är inte vad som hänt i våra Nordiska grannländer.

Miljöpartiet vill även att insatserna för transpersoners psykiska hälsa ska stärkas samt att asylrätten stärks för hbqti personer. Människor som riskerar förföljelse eller till och med dödsstraff i sina hemländer ska självklart ovillkorligen få skydd.

Sture Ståhle Miljöpartiet Sundsvall

Relaterade nyheter

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Örebro län, 11 april 2024

Pressmeddelande: S, V, C och MP i gemensam uppmaning till L om offentlighetsprincipen

Skåne, 9 april 2024

Ja till MP-motion om minskad förskrivning av antibiotika i Skåne

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter