Vindkraften är nödvändig för att täcka vårt ökande behov av el
Debattartikel införd i ST 31 juli 2022
Vindkraft har stöd av en majoritet av svenskar i undersökningar och även av Svenskt Näringsliv som säger: ”Vår uppfattning är glasklar, att den stora tillväxten kommer att komma från vind, och vi kommer att behöva undanröja alla hinder för att öka produktionen av vind.” Trots detta motarbetas utbyggnaden!
Rapporten ”Kommunala vetot” har skrivits av konsultbolaget Westander på uppdrag av Svensk Vindenergi. Den visar att vindkraft motsvarande 15 terawatt el har stoppats under 2020 – 2021. Det motsvarar två mindre kärnreaktorer eller el som skulle räcka till att byta ut samtliga svenska personbilar till elbilar. Huvudmotivet att stoppa nödvändig utbyggnad tycks vara att vindsnurror är fula.
Elbehovet kan komma att öka från dagens 140 terawatt till 240-310 terawatt 2045 – men redan till 2030 kommer vi att behöva en himla massa ny el. Lyckas vi inte kommer det att bli brist och det kommer att bli dyrt, mycket dyrt, även för hushållen. Moderaterna har hittills försökt stoppa vindkraftverk, som årligen skulle kunna ge Sverige nästan 100 terawatt vilket är dubbelt så mycket energi som kärnkraftverken ger! Snart kommer Moderaterna att ha sagt nej till lika mycket el som hela Sveriges nuvarande behov.
Högern har också stoppat det förslag som S-MP-regeringen tog fram om smartare, smidigare och mer demokratiska tillståndsprocesser för vindkraften – något som svenska företag skrikit efter i decennier. De blå-bruna ska bygga ny kärnkraft istället, minikärnkraftverk som kan sättas upp lite här och där. Den tekniken finns inte idag men optimisterna säger att det ska gå att ha sådana i drift ”redan i början” på 2030-talet. Mer sansade bedömare tror att det tar avsevärt längre. Priset vet vi inte då tekniken inte finns än men Moderaterna lovar att ställa upp med lånegarantier på 400 miljarder kronor. Helt klart är att det kommer att bli mycket dyrare än billig vindkraft.
Mina funderingar är:
Hur ska vi klara oss utan ett tillskott på el fram tills ingenjörerna har funderat ut hur det här ska fungera?
Hur mycket kommer elen att kosta innan vi får ny kärnkraft?
Och handen på hjärtat, om ni måste välja, vad föredrar ni? Ett fult vindkraftverk på berget bakom byn eller fem mil ute till havs utom synhåll, eller ett minikärnkraftverk byggt med oprövad teknik på andra sidan vägen?
Det är tänkt att placera dessa i anslutning till energikrävande industri. Vad tycker vi Sundsvallsbor om att få ett i anslutning till aluminiumverket eller i anslutning till en industrisatsning i Torsboda? Känns detta inte bekvämt – då är Miljöpartiet det enda parti ni kan lita helt på.
Jag har heller aldrig sett en analys av riskerna vid ett haveri även om de blå-bruna är beredda att satsa hela vår framtid på den här icke-existerande tekniken.
Sture Ståhle, Miljöpartiet Sundsvall