Miljöpartiet kräver att Upptåget tas tillbaka i UL:s regi – Regionfullmäktige gav tydligt besked om Alliansstyrets behov av Sverigedemokraterna

Regionfullmäktige gav tydligt besked om Alliansstyrets behov av Sverigedemokraterna
Miljöpartiet kräver att Upptåget tas tillbaka i UL:s regi

I samband med regionfullmäktige blev det inte bara tydligt att regionstyret med Alliansens partier är beroende av och söker stöd av Sverigedemokraterna – då de aktivt delade ut valsedlar till SD:s ledamöter för att de skulle kunna rösta på Alliansens kandidater till flera uppdrag.

Sedan Miljöpartiet lämnade blågröna samarbetet utifrån valresultatet som skulle ge SD inflytande så ser vi hur Alliansen blir allt mer beroende av Sverigedemokraterna för att kunna styra Region Uppsala. Det blev oerhört tydligt i och med att Alliansens företrädare delade ut valsedlar till SD:s ledamöter.

– Jag blir uppriktigt förvånad över att partier som Centerpartiet och Liberalerna nu så aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna. En utveckling som gått från tufft motstånd till SD till att nu glatt dela ut valsedlar till för att stödja Alliansen. Hur tätt kan samverkan komma att bli med SD med fortsatt Alliansstyre?, undrar Hans Wennberg (MP), regionråd.

Miljöpartiet lämnade in fem motioner i samband med regionfullmäktige.

I en av motionerna som Miljöpartiet lämnade in ställer Miljöpartiet krav på att Upptåget tas tillbaka i UL:s regi och att avtalet med Mälardalstrafik omförhandlas.

– Från 11 december har Upptågstrafiken mellan Uppsala och Tierp nästan halveras. Trots detta ställs fortfarande ytterligare avgångar in, ibland med extremt kort varsel. MTR har reducerat trafiken utan godkännande från styrelsen i Mälardalstrafik, och detta är helt oacceptabelt, säger Niclas Malmberg (MP), ersättare i regionfullmäktige och ersättare i Mälardalstrafiks styrelse.

Den dialog som Mälardalstrafik för med MTR och de viten som utgår har ännu inte lett till någon förbättring för resenärerna utan istället en försämring. Miljöpartiet ser därför ett stort behov av mer skarpa ställningstaganden från Region Uppsala, till gagn för länets alla tågpendlare.

– Utifrån den bristande leveransen behöver Region Uppsala återta kontrollen och Upptågstrafiken återgå i UL.s regi. Samverkansavtalet angående Mälardalstrafik behöver också omförhandlas så att Region Uppsala får bättre rådighet över all samhällsfinansierad tågtrafik i Uppsala län, säger Jenny Lundström (MP), regionråd.

Relaterade nyheter

Örebro län, 27 januari 2023

Grön ungdom: Varför alkohol?

Gävleborg, 9 januari 2023

Debatt: Miljöpartiet vill se ett Gävleborg rikt på fri och självständig kultur

Örebro län, 6 januari 2023

Camilla Hansén: Visste du redan före Ivanhoe att löftet var en lögn?

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter