Aktuella motioner från MP Vadstena

Tre aktuella motioner

Roligt med den uppmärksamhet våra tre motioner har fått i lokalpressen. Motionerna handlar om minskad trafik, mer växtbaserad kost inom kommunens verksamheter och minskade ljusföroreningar. Motionerna i sin helhet finner du här nedan.

 

Ett grönare Vadstena

Motion om gröna trafikförslag

Bakgrund

Omkring en tredjedel av Sveriges klimatförändrande koldioxidutsläpp kommer från trafiken. Om Sveriges miljömål ska ha en chans att lyckas beskriver Naturvårdsverket att dessa utsläpp behöver minska med minst en miljon ton koldioxid årligen fram till år 2030. Endast tekniska lösningar kommer inte att räcka utan vi måste även minska på bilåkandet. https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/

 

Ett av etappmålen för Sveriges miljömål handlar också om att främja gång-, cykel- och kollektivtrafik framför personbilstrafik. Målet innebär att andelen persontransporter med kollektivtrafik, cykel och gång i Sverige ska vara minst 25% år 2025, uttryckt i personkilometer.

 

Läs gärna mer om detta etappmål här: https://www.sverigesmiljomal.se/etappmalen/andelen-gang–cykel–och-kollektivtrafik/

 

Bortsett från klimatförändringarna bidrar trafiken till att omkring 8000 svenskar dör varje år i förtid på grund av luftföroreningar, föroreningar från förbränningsmotorer och vägslitage.

https://www.svd.se/luften-dodar-8000-svenskar-per-ar  Trafiken är dessutom den största källan till mikroplaster i vår natur. https://www.vti.se/forskning/miljo/utslapp-av-mikroplast-fran-vagtrafik

 

Som kommun finns det överraskande mycket Vadstena kan göra för att minska trafiken. Samtidigt skapas en attraktivare och mer inbjudande stad. Fler cyklister och gångtrafikanter ökar medborgarnas hälsa och minskar trycket på vården.

 

Bland de globala målen är denna fråga bland annat kopplad till: mål 3 (God hälsa och välbefinnande), mål 11 (Hållbara städer och samhällen), mål 13 (Bekämpa klimatförändringarna) och mål 14 (Hav och marina resurser).

 

 

 

Yrkanden

 

·      Utöka kommunens bilfria områden mot målet att hela innerstaden ska bli bilfri. Mer plats för barn, grönska, bostäder och ren luft. Inspireras gärna av lyckade försök i Gent, Oslo med flera: https://www.pressreader.com/finland/hufvudstadsbladet/20190110/281616716512290
https://www.oslo.kommune.no/slik-bygger-vi-oslo/bilfritt-byliv/

 

·      Minska kommunens parkeringsnorm vid nybyggen. Subventionerad parkering är ingen rättighet. Inspireras av Haninge, Malmö, Upplands Väsby, Lund med flera: https://www.haninge.se/bygga-bo-och-miljo/oversiktsplanering-och-detaljplaner/p-tal-0/

http://futurebylund.se/project/xplorion-ett-bilfritt-boende-i-lund-med-mobilitetstjansten-ec2b

 

·      Utred vilka mobilitetslösningar Vadstena kan anamma för att behovet av att äga sin egen bil minskar:
https://www.grudeproject.eu/wp-content/uploads/2021/04/Move-About-Bya-MaaS-.pdf

 

·      Anamma det medborgarförslag om en kommunal bilpool som inkom för många år sedan. Medborgarna skulle då kunna använda kommunens elbilar under de perioder dessa inte brukas i ordinarie verksamhet. I kommuns svar på medborgarförslaget 2019-09-25 framgår medborgarförslagets intention ska finnas med i fortsatt utredning – en utredning som rimligen är färdig nu efter flera år.

 

·      Skynda på bygget av cykelbana mellan Vadstena centralort och Omberg.

 

·      Inför parkeringsavgifter på de kommunala parkeringsplatserna.

 

 

 

Ett grönare Vadstena

Motion om ökad andel växtbaserat inom kommunens måltidsverksamhet

 

Bakgrund

 

På Djurens rätts lista över djurvänlig kommun 2022 hamnar Vadstena på hedrande 21a plats och toppar därmed listan för Östergötlands län. Även om vi tappade ett antal placeringar 2023 är detta riktigt bra och något att känna stolthet för.

 

Samtidigt går det att utveckla även detta arbete. Inte minst då servering av ökad andel växtbaserad kost hakar i flera av de globala Agenda 2030 målen. Exempelvis: Ingen hunger, hälsa och välbefinnande samt att bekämpa klimatförändringarna.

https://www.djurensratt.se/mer-djurvanlig-kommun/vaxtbaserad-mat

 

 

Yrkanden

 

Miljöpartiets yrkanden för att Vadstena kommun ska fortsätta att utvecklas positivt som djurvänlig och miljövänlig kommun är följande:

 

–       Utöka med ytterligare minst en dag per vecka där maten är uteslutande vegetarisk.

 

–       Öka andelen KRAV-märkt totalt och när det trots allt används animalier.

 

–       Inför fler helt veganska rätter på menyn

 

–       Sätt som mål att kommunen redan 2024 kommer på topp tio-plats i Djurens rätts årliga mätning.

 

–       Prioritera ekologisk märkning som KRAV och EU-ekologiskt framför lokalproducerat. Detta eftersom produktionen och inte transporten orsakar överlägset störst ekologiskt avtryck. https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt/

 

 

Ett grönare Vadstena

Motion om minskade ljusföroreningar

 

Bakgrund

 

På senare år har kunskapen om hur vårt artificiella ljus påverkar även djur och växter ökat. Inte minst för nattaktiva insekter, migrerande fåglar och fladdermöss är människans belysning ett stort problem. Problemen har presenterats i populärvetenskaplig form och fått betydande spridning genom biologen Johan Eklöfs bok ”Mörkermanifestet”. Men även SLU har genom sin tidning Biodiverse beskrivit många aspekter av ljusföroreningarna. https://www.biodiverse.se/app/uploads/2020/10/Biodiverse_3-20_webblow-1.pdf

 

För flyttfåglar kan upplysta områden leda dem fel. Fladdermöss trängs undan ytterligare när tidigare mörka platser börjar att belysas. Belysta träd åldras i förtid. Insekter söker sig till ljuskällor för att där brännas till döds, hindras från sin naturliga livsrytm eller bli lätta byten för insektsätande djur. En uppmärksammad studie från Tyskland visade på en 76-procentig minskning gav biomassan av flygande insekter från 1989 till 2016 i flera tyska områden. Vi är nog många som minns 70- och 80-talens bilsemestrar där framrutan var full av insekter. Idag fastnar bara ett fåtal.

 

Den artutrotning vi lever i och den snabba minskningen av insekter har många förklaringar. Ljusföroreningar tycks vara en värdefull och ofta förbisedd pusselbit i detta. Och som kommun finns det en hel del Vadstena kan göra i fråga om ljusföroreningar.

 

Exempel på anpassningar av belysning för att både kunna möta människors behov av trygghet och nattlevande djurs behov av mörker kan vara; närvarosensorer och timer på gatubelysning, inga uppåtriktade armaturer samt väl avgränsad ljusspridning, låg ljusstyrka och varmvita/orange ljuskällor.

 

Bland de globala målen är denna fråga mest tydligt kopplad till mål 15, Hållbara ekosystem och biologisk mångfald.

 

 

Yrkanden

 

·      Inventera situationen med belysning i kommunen. Speciellt i områden vid vatten, vid skyddsvärd natur, områden där det vistas rödlistade arter etcetera.

 

·      En plan för nuvarande och kommande belysning bör sedan göras där hänsyn tas till den betydande störning ljusföroreningar har för djur och växter.

 

Relaterade nyheter

Vadstena, 25 januari 2025

Replik om kärnkraft i SvD

Vadstena, 3 december 2024

Miljöpartiet i Vadstenas miljöpris 2024

Vadstena, 23 juli 2024

Stor intervju med vårt nya språkrör

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter