Det som behövs nu är en stark naturpolitik

Det som behövs nu är en stark naturpolitik

Idag på biologiska mångfaldens dag skriver vi nedanstående debattartikel i MVT. Länk till artikeln finns även här: https://mvt.se/asikter/artikel/det-som-behovs-nu-ar-en-stark-naturpolitik/5lz1z32r
Sånglärkans drill över öppna fält, länge ett av de tydligaste vårtecknen. Ljuset bryter äntligen igenom, känslan av livets pånyttfödelse. Men mycket av det vi förknippar med årstidernas växlingar, kan vi inte ta för givet. Varken ängens grönskande rikedom, fåglarnas sång eller binas surr. I decennier har vi tagit långt mycket mer från naturen än vad vi givit tillbaka, och i detta nu håller naturens mångfald på att tas från oss.

Idag är det internationella FN-dagen för biologisk mångfald. En dag att fira all den mångfald av liv som finns på jorden, men också en väckarklocka för arter utrotas i en rasande hastighet och oerhörd omfattning just nu. Forskarna talar om den sjätte massutrotningen på jorden.

Nyligen släppte Artdatabanken Rödlistan, en sammanställning av alla arter i Sverige som riskerar att dö ut om vi inte hejdar förloppet. Listan innehåller nu 4 746 arter, en ökning med hela elva procent sedan förra listan. Det är nästan ogreppbart.

Vi befinner oss i en enormt riskfylld situation, för naturens väv är just en väv, och de olika livsformerna är intimt sammanlänkade med varandra och med oss. Inte bara våra medarters liv utsätts för stor fara, utan även vi människor.

Det är ingen slump att en massutrotning av arter sker, utan det är ett resultat av det enorma systemfel vi med politiska beslut har skapat. Men det finns hopp. Sången från sånglärkan, är inte längre en sång från en rödlistad art, då sånglärkan åter bedöms vara livskraftig. Livet vill leva, och vi behöver bara bestämma oss för att ge naturen tid och rum för återhämtning.

Miljöpartiet har i regering lagt historiskt stora miljöbudgetar och Sverige har nu världens mest ambitiösa klimatmål. Vi har bland annat skapat över 1000 nya naturreservat, satsat på sanering av miljögifter i vattendrag, sjöar och havsbottnar, tagit initiativ till ett globalt kemikalieavtal, restaurerat våtmarker och stärkt skyddet för värdefulla skogar. Men mycket mer behöver göras.

Kommunernas ansvar väger tungt för att bevara och återskapa rika naturvärden och biologisk mångfald. Att ta vara på stöd och kunskap som regeringen erbjuder i och med de satsningar som görs är därför en självklarhet. Tack vare de förutsättningar som regeringen har tillskapat genom Naturvårdsverket har ett nytt naturreservat i Karshult strax utanför Motala anlagts i samverkan med kommunen. Vadstena kommun har efter många års enträget arbete av strävsamma miljöpartister fått till stånd en hållbarhets- och utvecklingsavdelning. Ett ytterligare exempel är hur vi i olika kommuner och i Riksdag gemensamt kämpar för att värna Vättern. Genom att verka tillsammans och enskilt på olika nivåer lyckas vi nå konkreta resultat.   

Miljöpartiets solidaritet omfattar hela mänskligheten, alla djur och all natur, och vi anser att allt levande har ett existensberättigande. Vi ser att det krävs en grön politik som rättar till det stora systemfel som har gjort det till en affärsidé att skövla vår gemensamma planet på liv. Vi måste låta ekonomin blomstra inom ekologins gränser, inte tvärtom.
Vi vill fira den 22 maj genom att njuta naturen, inspireras av vyerna och vidderna och våga drömma om en vildare natur. Fakta finns och engagemanget ökar, men klockan tickar. Det som behövs nu är en stark naturpolitik.

Rebecka Le Moine, Riksdagsledamot (MP) och talesperson för biologisk mångfald
Eivor Folkesson, Gruppledare Vadstena kommunfullmäktige (MP)
Elias Hallén, Gruppledare Motala kommunfullmäktige (MP)

Relaterade nyheter

Vadstena, 17 mars 2020

Miljöpartiet i Vadstenas årliga miljöpris

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter