Insändare: Mångfald är inget experiment

Lyssna

Det är det som gjort oss så framgångsrika.

Svar till Feymark och Kasselstrand (25/7).

Jag vill börja med att återigen tacka alla er svenskar och er som kommit till Sverige för att möjliggöra att vi har mångfald. Olika är bra.

Mångfald är så klart inget experiment utan en viktig förutsättning för ett hållbart och varmt samhälle. Mänskligheten har alltid utbytt idéer och dna till sin fördel. Det är det som gjort oss så framgångsrika. Experiment med monokulturer har däremot i enstaka och enfaldiga fall gjorts utan framgång. Det leder alltid till utarmning av gener och sårbarhet. De moderna skogs och jordbruken är sådana exempel så där har skribenterna en koppling till det liberala centerpartiet vilket ju är lite lustigt. Alltså att ni båda hyllar biologiska monokulturer i något avseende.

Miljöpartiet de gröna inser vinsten med biologisk mångfald oavsett om det gäller skog, människor eller annan natur. Det skulle förresten vara intressant att veta vilken genetisk bakgrund skribenterna har. Förmodligen ser det ut som de flesta andras. En blandning.

Min genetiska ursprung är 63% Finskt, 12% Brittiskt, 11% Skandinaviskt, 10% väst/centraleuropeiskt. Alltså övervägande genetiskt finsk. Haplogruppen U5a1b1h, från mitokondrie-dna och I-M253 från Y-dna.

Kanske ska jag vänta mig återvandring i det alternativa Sverige? I det läge de får majoritet gör jag det nog utan att tveka.

Ett par upplysande lästips om vår gemensamma bakgrund vill jag också ge i sommarhettan: ”Min Europeiska familj.” Av Karin Boys och ”Sapiens” av Youval Noah Harari.

Mycket nöje!

införd i Hallands Nyheter den 31 juli 2018.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: