Varför duckar partierna när det gäller bostadslösa i Varberg?

Pierre Ringborg sätter fingret på bostadsfrågan i Varberg, varför duckar partierna egentligen?

Det finns ett standardsvar av de olika politiska företrädarna över lag när det gäller bostadsbristen i Varberg. Bygg fler bostäder och i synnerhet hyresrätter. De ska vara billiga och det ska byggas både i tätorten och ute i serviceorterna.

Vi har en situation att alla tänkbara grupper och kategorier söker bostad men få rensar upp i den egentliga bostadskön. Många som efterlyser bostad har ett boende men behöver något annat av olika skäl.

Alla är inte bostadslösa eller hemlösa. De verkligt bostadslösa är de som omfattas av sociala kontrakt, flyktingar som kommer hit eller riktigt strandsatta kategorier som romer vilka tar sig hit på eget bevåg utan någon på förhand som de kan vara hos.

Ur kommunperspektivet är det närande som först och främst har lättast att få bostad med kontakter och kontanter. Har man inte det så hamnar man i kön eller får söka på marknaden och då får det inte finnas anmärkningar och det ska vara säkra inkomster..

Några grupper får kvoteras in särskilt och det sticker i ögonen på dem som har sitt på det torra att det är genom sociala kontrakt eller flyktingar som kommer hit som sägs "gå före i kön" .

Flyktingfrågan är speciell. Många har fastnat på flyktingförläggningar för länge och det har blivit stopp i kommunerna att klara av att ta emot. Det behövs mer statliga garantier att klara de avtal som kommunerna har gentemot Migrationsverket.

Det behövs också temporära lösningar i kommunerna som inte bara gäller flyktingar utan också för att upprätthålla att fler får sociala kontrakt men också att kunna ta över kontrakt med egna kontrakt. 

Ett är Varbergs Bostads AB:s regel att du ska vara skuldfri sex månader efter du omfattats av en skuld för att komma ifråga om bostad eller för att omvandla socialt kontrakt till eget kontrakt.

Att stämpla människor som är skuldfria är ungefär som att kräva fotboja av någon under viss tid som omfattats av ett avtjänat fängelsestraff. 

En sak är ekonomi en annan sak vilken människosyn företrädare har i Varberg både politiker och de som sitter i kommunens eget bostadsbolags styrelse. Men det behövs mer öppna visir att kunna ta emot människor av olika problematik än vad som idag är fallet.

Pierre Ringborg (MP)
kommunpolitiker i Varberg

 

Publicerades i Hallands Nyheter 10/9 2014.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: