Gummifabriken

Feltänk i Gummifabriken

Sedan man sålt smöret och tappat pengarna, står ledningen för gummifabriksprojektet (VKIAB) där och hänger läpp och vill ha mer pengar. Man har lagt fram en ny kalkyl och begär ytterligare ungefär 240 miljoner som ska läggas till de redan budgeterade 337 miljonerna. Det är väldigt mycket pengar som behövs bättre till annat, till exempel en ny byggnad på Trälleborgsområdet, så att barnen slipper vistas i en mögelangripen skola.

Därför säger vi gröna nej till etapp 2 av Gummifabriken och all vidare investering där. Etapp 1 har gett oss ett hus som är lämpligt för högskolekurser. Det kräver att man är ung och har lätt för att gå i trappor, eftersom det mesta finns på andra våningen och bara en liten hiss är tillgänglig.

Av budgetens avsatta 337 miljoner har endast 194 betalts ut – den var ju tänkt att räcka även till etapp 2. Därför finns 143 miljoner kvar och dem vill vi använda till upprustning av biblioteket i Kulturhuset Cupolen, eventuellt med en biostad, och till en livescen i samarbete med Vandalorum. De gamla byggnaderna norr om den renoverade Gummifabriken kan lämpligen rivas, tomterna saneras och bebyggas med hyreshus för ensamstående och små familjer.

Entusiasterna har förskansat sig bak de giftbemängda fabriksväggarna och kräver att alla tänkbara verksamheter förläggs dit. Att samla allt under ett tak är en förlegad idé som förra generationen inspirerades av. Idag visar det sig även inom handeln att det är de små självständiga enheterna som alltmer drar till sig intresset.

Därmed inte sagt att ett stort kulturhus är av ondo. Se på SPIRA i Jönköping, där det ligger i vacker omgivning på oförgiftad mark. Det är svårt att låta bli att fälla en tår, när man tänker på att det inte kostat mer än vad Gummifabriken kommer att göra. Hur var det Björn Afzelius sjöng: ”Det är då man vill få gömma sig och gråta som ett barn, när man jämför hur det är med hur det hade kunnat vara”.

Bo Alvberger (MP)

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: