Ekologiskt är inte en blind tro – det är grunden för ett hållbart jordbruk

Ekologiskt är inte en blind tro – det är grunden för ett hållbart jordbruk

Mikael Morin, jordbruksmark och himmel i bakgrunden.

Ekologisk odling i vår närhet stärker den biologiska mångfalden, ger hållbara marker och är en av de viktigaste kolsänkorna i jordbrukslandskapet. Därför förtjänar våra lokala bönder långsiktiga villkor.

I en ledare i Borlänge Tidning påstås att kommunen gjort klokt som tagit bort målet om ekologisk mat i miljöstrategin. Ekologiskt beskrivs som dyrt, ineffektivt och dåligt för klimatet. Till och med som ”miljöpartismens blindhet”.

Det är en svepande kritik som varken tar hänsyn till svenska förhållanden eller till helheten i vår livsmedelsförsörjning.

För det första: ekologiskt handlar inte i huvudsak om näringsinnehåll eller giftrester i maten. Livsmedelsverket ser redan till att maten vi köper är säker. Poängen med ekologiskt är själva odlingen: att minska kemikalier, gynna pollinatörer, bygga jordar som binder kol och bevara vattenkvalitet. Det är här skillnaden görs för klimat och biologisk mångfald.

För det andra: påståendet om att ekologiskt driver på avskogning och våtmarksförlust gäller inte svenska förhållanden. I Sverige är ekologiska gårdar ofta de som håller marker öppna med vallodling, naturbetesmarker och fleråriga grödor. Det stärker både kolsänkor och biologisk mångfald. Att importera globala argument rakt av och använda dem mot svensk ekoproduktion är att missa målet.

För det tredje: att prioritera lokalt framför ekologiskt kan låta bra, men det är en förenkling. Transporter står för en liten del av matens klimatpåverkan. Det avgörande är hur maten produceras. En spannmålsskörd från Borlänge måste ändå köras till en kvarn på annan ort. Att odla hållbart i grunden är långt viktigare än kilometer i transportkedjan.

Här blir motsägelsen tydlig. Ledaren menar att kommunen ska sluta handla ekologiskt för att kunna satsa på kolsänkor. Men ekologiskt jordbruk är redan ett av de mest konkreta sätten att bygga kolsänkor, genom fleråriga grödor, vallodling, naturbetesmarker och jordar som binder kol. Att ställa dessa mot varandra visar på en djup okunskap om hur livsmedelsproduktion och klimat hänger samman.

Ja, ekologiskt kostar mer. Men det är en investering i friskare marker, starkare kolsänkor och en långsiktig livsmedelsförsörjning. För företagare är det värsta som finns en osäker marknad. När kommunen drar undan eko som styrmedel riskerar vi att minska tryggheten för de bönder som faktiskt vill ställa om. Vad har Liberalerna emot företagare, när de råkar vara bönder?

Ledaren påstår också att klimatneutralitet 2030 knappt debatteras i Borlänge. Det är fel. Miljöstrategin har diskuterats åtskilliga gånger i kommunfullmäktige, och vi välkomnar att frågan kommer upp igen. För även om artikeln är undermålig ger den oss en chans att fortsätta ta den viktigaste debatten: hur vi bygger en hållbar framtid för Borlänge och för den lilla planet som vi alla är beroende av.

Mikael Morin, gruppledare Miljöpartiet Borlänge och ersättare i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Relaterade nyheter

Borlänge, 24 juli 2024

Ekologiska livsmedel är mer än mat

Borlänge, 5 september 2022

Borlänge har stor andel ekologisk mat – vi är stolta över det

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter