Maten

Lyssna

Miljöpartiet gillar ekologisk mat. Vi vill att Göteborgs Stad använder närproducerad, ekologisk och näringsrik mat i mycket större utsträckning än i dag.

Miljöpartiet vill

  • Att alla kommunala verksamheter som serverar mat ska ha tillagningskök.
  • Att maten i kommunen är säsongsanpassad i syfte att gynna närproducerad och klimatsmart mat.
  • Att eleverna i Göteborg alltid ska kunna välja vegetarisk eller vegansk mat.
  • Att allt kött som serveras av kommunen ska vara ekologiskt.

Får Miljöpartiet bestämma ska all mat som äts i förskolor, skolor, äldreboenden och andra av stadens restauranger vara mer ekologisk.

Dagens livsmedelsproduktion är ingen solskenshistoria. Produktionen bygger på olja, vilket inte är smart ur en ekonomisk synpunkt eftersom det är oljebrist i världen.

Sveriges produktion av mat är en ren energiförlust. Mängden energi som krävs för att framställa och transportera livsmedel är större än den energimängd som finns i maten.

Samhället vi lever i måste tänka mer hållbart och energieffektivt. Livsmedelstransporterna är för långa, haven övergöds av vårt avloppsvatten, jordarna urkalkas på näringsämnen samt giftrester samlas i vårt grundvatten. För att få ordning måste balansen mellan stad och land förbättras.

Vegetarisk kost tillhör en del av vår framtid. I världen används en stor del av våra jordbruksmarker för att föda upp djur till slakt. Till djurens föda används cirka 80 procent av Sveriges jordbruksmark. Vi människor och staden Göteborg måste öka andelen vegetariska råvaror.

Vi vill att Göteborgs Stad, som medveten konsument, köper ekologiskt odlad mat och rättvisemärkta produkter. Alla som äter en måltid serverad av Göteborg Stad ska få mat som är tillagad på platsen den äts.

Miljöpartiet vill även bevara den jordbruksmark som finns kvar i vår stad för att göra det möjligt för människor att bli jordbrukare i Göteborg. Både som arbete och på hobbynivå.

Läs mer i: Kommunpolitiskt handlingsprogram 2014-2018.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: