Luftföroreningar
Alla som bor och vistas i Göteborg ska kunna andas frisk luft. Eftersom utsläpp från bilar är en stor källa till luftföroreningar vill vi minska biltrafiken, särskilt i miljöer där barn vistas.
Miljöpartiet vill:
- Sänka priserna inom kollektivtrafiken.
- Sänka hastigheten för bilar i bostadsområden och stadsmiljöer.
- Införa miljözoner där bilar med höga utsläpp inte får köra.
- Elektrifiera fordon och arbetsmaskiner.
- Öka underhåll och bygga ut cykelbanenätet och anlägga fler cykelparkeringar och pendelparkeringar vid knutpunkter för kollektivtrafiken.
Vi behöver fortsätta arbeta för att förbättra luftkvalitén. Jämfört med för 30-40 år sedan har luften generellt förbättrats i Göteborg. Det beror på att stora punktutsläpp har åtgärdats eller flyttats och på att trafiken delvis har omdirigerats till kringleder. Svaveldirektivet som reglerar fartygsbränslen har också haft positiv effekt på luften. Även trängselskatten har bidragit till minskad trafik i innerstaden och på flera infartsleder. Detta har resulterat i lägre utsläpp av föroreningar till stadsluften.
Trots detta har Göteborg problem med att klara miljökvalitetsnormerna för luft, framför allt när det gäller kvävedioxidhalterna i Gårda och Haga. Luftföroreningarna i Göteborg gör att cirka 200 personer per år dör i förtid och leder dessutom till en mängd ökade sjukdomsfall så som barnastma och havandeskapsförgiftning. Kostnaderna för dålig luft i Sverige är över 50 miljarder per år.
Det effektivaste sättet att minska luftföroreningarna är att minska trafiken från bilar och lastbilar. Elektrifiering är också ett sätt att minska luftföroreningarna men mycket av de skadliga partiklarna uppstår när däck och vägbana slits och det går inte att åtgärda med elektrifiering. Därför behöver satsa på alternativa transportmedel som buss, spårvagn och cykel. Vi vill också ha mer grönska. Det är positivt både för klimatet, hälsan och för luften i staden.
Läs mer: Trafik
Läs mer: Buller