Riksintresse tyngre än Gotlandsintresse?

Riksintresse tyngre än Gotlandsintresse?

Förslag om riksintresse för mineral på mellersta Gotland kan leda till storskalig kalkbrytning i ett område med stora vattentillgångar och den mest effektiva nederbörden på hela ön. Vatten eller kalkbrytning? Riksintresse eller Gotlandsintresse?

Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) är myndighet för frågor om berg, jord samt grundvatten. SGU förslår nu att stora delar av mellersta Gotland, omkring 3 600 hektar i Buttle, Ala och Etelhem – ett område många gånger större än det som bryts på norra Gotland – ska utpekas som riksintresse för mineral på grund av kvalitén på kalkstenen i berggrunden. Kalkstenslagret når generellt 60 meters djup.

Samtidigt har SGU kartlagt vattentillgången i området och funnit ett stort grundvattenmagasin som till del sammanfaller med det föreslagna riksintresset för mineral. I samma område faller även, enligt SMHI, den mest effektiva nederbörden på Gotland (hög nederbörd och låg avdunstning). Här kan alltså nytt grundvatten lagras in och Region Gotland ser just nu över möjligheten till vattenförsörjning från detta vattenmagasin.

Inom det föreslagna riksintresseområdet äger Nordkalk stora markområden och storskalig kalkbrytning kommer med största sannolikhet att föreslås inom en snar framtid. Om området utpekas som riksintresse för mineral ska detta gå före andra intressen och verksamhet som kan försvåra kalkbrytning ska inte ges tillstånd. I en pågående utredning, Riksintresseutredningen, finns förslag om en lagändring för att kunna göra en grundvattentäkt till ett riksintresse, vilket skulle ge starkare skydd för grundvattnet. Tyvärr finns inte denna möjlighet i dag, även om tillgång på bra vatten rimligen är av intresse för riket.

Vi på Gotland vet hur sårbar tillvaron är när vattenbristen är ett faktum. I takt med ett förändrat klimat förutsägs vattensituationen förvärras. Vi kommer få mer akuta försörjningsproblem för enskilda vattentäkter och ökade kostnader för det kommunala vattnet. Bebyggelse och nya verksamheter kan förhindras av brist på vatten. Vi måste fråga oss om det som nu kallas riksintresse – att företag spränger bort själva marken vi lever av – verkligen är ett intresse för oss som lever här, med de risker det medför för vattenförsörjningen, jordbruket och annan verksamhet. Oron för vattenförsörjningen, buller, transporter och sjunkande fastighetspriser är redan stor hos boende i området, det framkom under Miljöpartiets dialogmöte i frågan för några veckor sedan.

Region Gotland ska inom kort besluta om inriktningen på sitt remissvar om förslaget till riksintresse. Miljöpartiet på Gotland anser att vårt gotländska nuvarande och framtida nödvändiga behov av vatten, måste prioriteras framför utpekande av nya riksintressen. Vattnet måste komma först.

 

Isabel Enström och Daniel Heilborn

Miljöpartiet de gröna Gotland

 

Publicerad i Gotlands Allehanda 4 november 2016

Relaterade nyheter

Gotland, 13 januari 2022

Miljöpartiet vill skydda grundvattnet

Gotland, 30 september 2021

Skydda markägare kring Cementas kalkbrott

Gotland, 19 december 2019

Nationalpark ger nya möjligheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter