Ringhals 1 stängdes av affärsmässiga skäl

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 stängdes för gott på nyårsafton 2020. Miljöpartiets Lorentz Tovatt, Linus Lakso och Svein Henriksen svarar på SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson inlägg i Hallands Nyheter om detta.

Jan Riise
Ringhals 1 stängdes på nyårsafton 2020 Efter nästan 45 år stängdes kärkraftsreaktorn Ringhals 1 på nyårsafton, enligt Vattenfall "på affärsmässiga grunder". Ringhals 2 stängdes för ett år sedan, medan reaktorerna 3 och 4 kan komma att vara i drift till 2040-talet. Bilden är tagen från Onsala.

(Texten publicerade i Hallands Nyheter 14 januari)

Det finns ingenting modernt i att hålla hårt i kärnkraften. Det som ligger till grund för att kärnkraftsreaktorer i dag stänger är just att de blivit gamla, osäkra och behöver stora investeringar för att drivas vidare. De blir helt enkelt utkonkurrerade av ny och förnybar kraftproduktion. Samtidigt byggs inget nytt, och så gott som alla nya projekt för en fjärde generationens kärnkraft har misslyckats totalt.

SD verkar vara oroliga för ökad import av el från andra länder, men deras oro bygger antingen på okunskap eller på spelat engagemang. Trots stängningen av en av Ringhalsreaktorerna exporterade Sverige el under 2020 motsvarande fyra sådana reaktorer.

Exporten spås öka ytterligare framöver eftersom stängningarna med råge ersätts av ny vindkraft. SD skriver att de, tillsammans med ‘‘den kärnkraftsvänliga oppositionen,’’ driver på för att både bevara och utveckla den svenska kärnkraften, trots att kärnkraften är den enda energikälla som faktiskt blivit dyrare de senaste åren. Så även om man bortser från, eller inte bryr sig om, att den är osäker och lämnar farligt avfall för framtiden att hantera så är det också billigare med ny förnybar energi. Kärnkraften är dömd att misslyckas.

Till skillnad från kärnkraften är sol och vind är redan i dag de billigaste energikällorna på alla relevanta marknader. Med vattenkraften som bas och vätgasen som balanskraft fungerar dessa tekniker utmärkt i morgondagens energisystem.

Vi har inte tid att vänta på att Sverigedemokraterna ska vakna och inse att vi lagt kärnkraftens tid bakom oss. Omställningen bort från fossilt behöver ske nu. Det är både snabbare och billigare att göra det med förnybart, därför blir det direkt märkligt att fastna i 1900-talets dyra och farliga kärnkraftsteknik.

Lorentz Tovatt (MP)
energi- och klimatpolitisk talesperson
Linus Lakso (MP)
ansvarig energi- och klimatpolitik i partistyrelsen
Svein Henriksen (MP)
gruppledare Region Halland

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: