Världsfrånvända attacker på vindkraften

Världsfrånvända attacker på vindkraften

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Elpriset beskrivs som ett av Sveriges största problem, samtidigt som det snabbaste sättet att minska priset ratas.
Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa den svenska energiomställningen. Partiet säger nästintill kategoriskt nej till vindkraftsprojekt som tillsammans skulle kunna bidra med mer el än all svensk befintlig kärnkraft. Att vindkraften går fortare att bygga och är betydligt billigare än kärnkraft spelar ingen roll i högerns värld.

Den enda energikälla som har potential att snabbt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften. Den bär sig ekonomiskt och därför trängs investerare för att få bygga vid de bästa lägena. Detsamma kan inte sägas om den marknadsmässigt ohållbara kärnkraften, för att uttrycka det milt.

Moderaternas attacker på vindkraften är cyniska och världsfrånvända. I Sverige har M i nuläget sagt nej till nästan 60 TWh ny elproduktion. Det är knappt hälften av Sveriges totala elanvändning per år och skulle skapat billigare el till svenska hushåll och företag i närtid.

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Elpriset beskrivs som ett av Sveriges största problem, samtidigt som det snabbaste sättet att minska priset ratas. De pratar sig varma om kärnkraften, men lägger inte ett öre för att bygga den. De säger sig förespråka en kostnadseffektiv klimatpolitik, men säger gång på gång nej till den billigaste energikällan – vindkraften.Moderaternas energipolitik är farlig för Sverige. Näringslivet måste ha billig el för att vara konkurrenskraftigt. Och de måste ha den nu. Kärnkraften är dyr och farlig och tar orimligt lång tid att bygga. Varken klimatet eller svenska företag kan vänta tjugo år. Det är förvånande är att M på kuppen sviker några av sina historiskt mest lojala sympatisörer – näringslivet.

Ingen är förvånad över att Moderaternas försök att lansera sig själva som “högerns miljöparti” floppar. Istället är det den gröna politiken som ger näringslivet bäst förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft i Sverige med billig, förnybar elproduktion.

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Jan Riise (MP), ordförande MP Halland

Publicerad i Kungsbacka-Posten 23 december 2021

Relaterade nyheter

Halland, 14 januari 2021

Ringhals 1 stängdes av affärsmässiga skäl

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter