Krönika Anna Nordström: Ett ödesval för klimatet

Krönika Anna Nordström: Ett ödesval för klimatet

Under veckan stod det klart, EU har klubbat igenom en naturvårdslag som innebär att EU förbinder sig att restaurera skadad natur. Det är en stor seger och den hade inte skett utan våra folkvalda miljökämpar i Europaparlamentet. Därför är också det stundande EU-valet oerhört viktigt. Det kommer avgöra om de vi röstar fram är de som kämpar för miljö och mänskliga rättigheter eller om det blir de som snarare verkar för ett segregerat och splittrat Europa.

Det finns många som anser att miljöfrågor inte är viktiga frågor. Att det är icke-frågor som inte är värt att vare sig diskutera eller lägga resurser på. Att det inte är så viktigt som till exempel vi Miljöpartister vill påstå. Att det är frågor som är lätta att sopa under mattan och skjuta på till framtiden.

Jag läste någonstans för inte så länge sedan att det finns studier som visar på att luftföroreningar kan öka risken för demens. Jag kommer inte ihåg vart jag läste det, så be mig inte om källor, men jag kommer ihåg innebörden av det. Det här är egentligen bara ytterligare ett en aspekt i hur vi människor påverkas av luftföroreningar, men det är en påtaglig sådant. Alla som har haft någon i sin närhet som lidit av demens kan förstå. Och antagligen är det betydligt fler i vårt kalla land som på något sätt varit drabbad av demens än av de extremväder som drabbar länderna i södra Europa. Hur vi än vrider och vänder på det drabbas vi nämligen alla, och då menar jag verkligen alla, av att vi människor förstör miljön på alla tänkbara sätt. Se bara på den familj som förgiftades av PFAS, något som är så vanligt förekommande i vårt samhälle. PFAS som finns i allt från allväderkläder till stekpannor och smink. Och som tillåts. Visst, i begränsade mängder, men det tillåts. Frågan är hur sjuka människor ska behöva bli innan vi kan få ett stopp på alla skadliga kemikalier i samhället som både vi och naturen drabbas så hårt av.

Det här EU-valet är ett ödesval för klimatet. Om valet inte leder till krafttag för klimatet kommer vi gå en mörk framtid till mötes, på flera sätt. För klimatet har börjat säga ifrån, det kan inte vänta. Och det kan inte vi heller.

 

Relaterade nyheter

Karlstad, 12 april 2024

Karlstads elevborgarråd för klimatet får återkoppling från politikerna

Karlstad, 28 mars 2024

Amanda Lind från Miljöpartiet besöker den cirkulära gallerian Rundgång

Karlstad, 21 februari 2024

Du kan spara 1 256 kronor per månad med Sverigekortet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter