Krönika Ulrika Neldorin: Det ska vara lyxigt att cykla

Krönika Ulrika Neldorin: Det ska vara lyxigt att cykla

På många skidorter har det växt fram en relativt ny aktivitet sommartid och det är ju bra att dessa gigantiska anläggningar används lite mer året runt. Nu kan du åka upp med liften och din mountainbike och cykla över vilda skogsstigar med broar och hopp och det ser både livsfarligt och superkul ut för mig som inte provat.

Samtidigt skaver det lite att tänka att jag skulle fara fem timmar norröver för å susa fram på cykel över fjälltoppar- inte lika galet som att ta helikopter till en orörd snödriva men ungefär i samma härad som att ta bilen till gymmet för att träna spinning tänker jag med risk för att låta som en moralkaka.

Yep yep… Det må så vara att det är någons intresse, och vinterversionen av sport i fjällvärlden är nog långt värre för miljön. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur vi kan göra det lite roligare att cykla i vardagen här hemma.

Tänk om det skulle kunna bli lite mer av ett äventyr – i ordets positiva bemärkelse – att cykla till jobbet – varje dag. Lite mer av – weeee nu får jag cykla den där sköna sträckan, det där vackra stråket eller den roliga stigen eller lyxiga cykelautostradan under tak….

Å jag som cyklar dagligen med alla de ingredienser som ingår i dagligt transporterande av sig själv till cykel ett par gånger fram och tillbaka till stadskärnan – hade inte klagat om en del höga trottoarkanter hade bytts ut till de fasade snedsågade så reflexerna stannar kvar i ekrarna och cykelkorgen inte skakar sönder. Det hade inte heller gjort ont med lite fler tak över cykelställ så jag slipper gräva fram cykeln ur en driva snö på vintern & fler cykelställ… det är uppenbart för få när en får ställa sig överallt runt ställen som alltid är fulla inne i centrum.

Och varför inte lite fler pumpar och kanske ett cykelkök nånstans centralt där en kunde få göra sådana små fix av cykeln själv med hjälp av en kunnig personal? När jag ändå ger mig hän åt utopiska drömmerier så varför inte en rolig ramp eller kurva à la mountainbikestigar genom en park …. eller en snygg allé eller en pergola med nåt som doftar gott… kanske till och med en övertäckt pergola eller gång för en stunds vila från det piskande regnet sådana dagar….

Nåja, jag vet att jag kanske önskar för mycket… men EN liten mysig cykelväg, några små tak över de överfulla ställen på Drottninggatan och några höga kanter som byttes ut där många byter från trottoaren eller cykelväg och korsar till väg eller annat … om vi bara skulle göra några små förbättringar till så skulle det kanske faktiskt kunna kännas lite lyxigt- som en kort semester- att cykla till jobbet!

Relaterade nyheter

Gävleborg, 7 december 2023

Debatt – Regeringen ger andra länder en ursäkt att slå av på takten

Stockholmsdistriktet, 30 november 2023

Ny rapport synliggör villkor för personer med omfattande funktionsnedsättning

Örebro län, 28 november 2023

NA Debatt: Akademin som en fri kraft i omställningen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter