Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut

Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut

Det krävs både fler åtgärder mot gärningsmännen här och nu och ett bättre förebyggande arbete.
I våras presenterade regeringen ett åtgärdsprogram på 40 punkter för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Dessa 40 punkter måste bli verkligen snarast, och vi måste göra ännu mer:

  • Höj minimistraffet för grov kvinnofridskränkning till två år. Det gör att misstänkt gärningsman kan häktas omgående, istället för att kvinnan ska behöva gömma sig.
  • Inför fotboja redan vid första överträdelsen vid kontaktförbud. Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte den våldsutsattas.
  • Inför kvinnohat som grund för hatbrott. Det skulle innebära en straffskärpning och särskild statistikföring.
  • Skapa en väg in för kvinnor som vill lämna en våldsam relation, en kontaktväg som samlat ger samhällets stöd och skydd. Uppbrottet från en våldsam man är farligast.
  • Inget barn ska behöva träffa en våldsam förälder mot sin vilja. Ingen man ska kunna fortsätta eftervåldet genom barnen.

I den rödgröna budgeten fanns en historisk satsning på 1,2 miljarder kronor mot våldet. Nu hänger det på Socialdemokraterna om det arbete som förberetts blir verkstad. Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut.

Det skriver vårt språkrör i Karlstad, Monika Bubholz, tillsammans med Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och Tony Nilsson, miljöpartist och ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Årjäng i VF.
 

Artikeln publicerades i VF den 24 december 2021 och kan läsas här i sin helhet.

Relaterade nyheter

Karlstad, 8 mars 2022

Arbete för att stoppa mäns våld mot kvinnor

Karlstad, 13 december 2021

Trygghet för utsatta kvinor och barn

Karlstad, 12 augusti 2021

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter