Ökad jämställdhet

Ökad jämställdhet

Även om Sverige kommit långt när det gäller jämställdhet har vi fortfarande en könssegregerad arbetsmarknad.
72 procent av kvinnor i landet arbetar inom kvinnodominerade yrken och 68 procent av männen arbetar inom mansdominerade yrken. Det avspeglas i den kommunala sektorn där två tredjedelar av alla chefer är kvinnor. I Karlstads kommun, som totalt har cirka 60 procent kvinnliga och 40 procent manliga chefer, hamnar vi precis inom spannet för jämställdhet.

Jämställdhet är en prioriterad fråga. Därför finns det tydliga direktiv i kommunens jämställdhets- och mångfaldsplaner samt i Karlstads kommuns policy ”På lika villkor” som beskriver hur förvaltningar och bolag ska arbeta för att främja jämställdhet och mångfald. Dessutom finns ökad jämställdhet med som ett utpekat mål i kommunens övergripande strategiska plan. Det innebär att det kontinuerligt pågår ett utvecklingsarbete inom området.

Just nu genomför vi till exempel en budgetanalys med könsperspektiv på två förvaltningar för att synliggöra hur resurser används i budgetar. Samtliga chefer får också en andra utbildning i jämställdhet och mångfald som särskilt belyser att jämställdhet inte bara handlar om kvantitet och siffror. Kvinnors och mäns arbetsmiljö och förutsättningar i organisationen utreds och vi tittar också på hur vi kan bli bättre på att förebygga långtidssjukdom (som i högre utsträckning drabbar kvinnor) bland anställda.

2010 var 22 procent av direktörerna på förvaltningar och bolag i Karlstads kommun kvinnor. Sedan dess har flera direktörer tillsatts, till exempel vid Karlstads El- och stadsnät, stadsbyggnadsförvaltningen, miljöförvaltningen, Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning och KBAB. I dag är 55 procent av kommunens direktörer kvinnor.

Förebilder som gradvis ändrar normen är viktiga. Att vi nu uppnått balans mellan kvinnor och män på den högsta chefsnivån sänder signaler och banar väg för ökad jämställdhet i hela organisationen. Men för att bättre avspegla befolkningen som helhet är nästa steg för oss, liksom för kommunsektorn i stort, att fler utrikes födda kvinnor och män blir chefer.

Vid alla rekryteringar är utgångspunkten att välja den person som har rätt kompetens och är mest lämpad för tjänsten, vare sig kön eller ursprung ger företräde. Därför måste vi fortsätta arbeta för att underrepresenterade grupper i större utsträckning söker tjänster och att vår grundinställning till jämställdhet och mångfald genomsyrar allt vårt arbete i alla verksamheter.

Per-Samuel Nisser (M)
Marléne Lund Kopparklint (M)
Maria Frisk (MP)
Per-Inge Lidén (MP)
Niklas Wikström (L)
Peter Kullgren (KD)
Andreas Pettersson (C)

Majoriteten i Karlstads kommun

Debattartikeln publicerades i VF den 4 juni 2016.

Relaterade nyheter

Karlstad, 27 september 2023

Sola i Karlstad – företagare i sin tid

Karlstad, 1 augusti 2023

Byggnation i Haga Entré

Karlstad, 12 juli 2023

Läsfrämjande för unga

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter