Förbjudet att be om hjälp i Lidingö

Förbjudet att be om hjälp i Lidingö I måndags kväll beslutade Lidingö kommunfullmäktige att förbjuda människor att be om hjälp på Lidingö. Miljöpartiet röstade nej till förslaget om tiggeriförbud, ihop med flera andra av Lidingös partier. Vårt oppositionsråd kommenterar beslutet.

I filmklippet tas ärendet upp 27:30 minuter in i klippet. Patrik Sandström (oppositionsråd, MP) gör tre inlägg: vid 52 min, vid 1h22min och 1h42min. Jan Fjellander (ledamot kommunfullmäktige, MP) gör inlägg vid 1h09min

"Beslutet är en inskränkning i en basal mänsklig frihet och rättighet: att som sista utväg vid fattigdom och nöd be andra människor om hjälp. Denna inskränkning ska genomföras med hjälp av ordningslagen och polis.
Istället för att se en utsträck hand som en möjlighet att hjälpa människor som har det som svårast i vårt samhälle, så skickar vi polisen på dem.
Lidingö går nu samma väg som Staffanstorp, Sölvesborg och Vellinge. Moderater, Kristdemokrater och Lidingöpartister tar hjälp av Sverigedemokrater.
I kommunfullmäktige argumenterade de om att ett förbud mot att be om hjälp skulle var en välgärning för de fattigaste och mest utsatta, det ekar från historien och århundraden av diskriminering.
Jag är bedrövad att Lidingö ska gå den här vägen, en kommun med en historia av humanism och som håller Lidingösonen Raoul Wallenberg högt.
Som Lidingös oppositionsråd är jag ändå glad att hälften av kommunfullmäktige (26-25 blev röstsiffrorna) stod upp för att Lidingö ska fortsätta att verka i Raoul Wallenbergs anda.
Jag vill tacka Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet för att ni visade att medmänsklighet och frihet är humanistiska värderingar, inte bara partipolitiska.
De riktiga förlorarna fanns inte i kommunfullmäktigesalen. De människor som är vana att vara ovälkomna och bli bortkörda har redan börjat lämna Lidingö.
En av anledningarna till att jag engagerade mig i Miljöpartiet var att partiet har tagit på sig att vara en röst för dem som inte har någon: utsatta människor, kommande generationer, djur och natur.
Det är ett unikt och svårt arbete som ofta är otacksamt, men ack så nödvändigt."

Oppositionsråd Patrik Sandström

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: