MP: Ensidig syn på gängkriminalitet

MP: Ensidig syn på gängkriminalitet

Lidingös styrande politiska majoritet kritiserar i en debattartikel (20 augusti 2020) regeringens arbete mot gängkriminalitet. Detta med anledning av att flera ungdomar blivit rånade på Lidingö. Dessvärre slår de in öppna dörrar, glider undan eget ansvar och spär på den oro många har, skriver Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet Lidingö (och tidigare oppositionsråd), i en replik i Lidingö Nyheter.
För en person som drabbas av ett rån eller annat brott är det ett trauma och en kränkning. Jag hoppas att de ungdomar och familjer som drabbades på Lidingö får det stöd de behöver.

Grov gängbrottslighet skapar otrygghet i redan utsatta områden. Den försvårar arbetet mot segregation och förstör uppväxtvillkoren för barn och unga. Det är en utveckling som måste brytas här och nu. Kriminalitet ska inte vara ett attraktivt val för en ung person, det ska vara svårt att bli och vara kriminell, men lätt att lämna. Ju tidigare desto bättre. Unga som rånar andra unga är ett misslyckande, men dessvärre inget nytt. Det var till och med fler ungdomsrån på 1990-talet. På längre sikt har brottsligheten minskat även i Sverige. Tvärtom vad majoritetens påstår.

Som majoriteten skriver har staten ansvaret för polisen och domstolarna, inte kommunen. Regeringen har tagit fram ett program mot gängkriminalitet med 34 åtgärdspunkter. Det är det skarpaste och mest omfattande någonsin i Sverige. Det handlar om att ge bättre verktyg för polisen och andra myndigheter, skärpta straff och förebyggande åtgärder.
Flera av de punkter som majoriteten lyfter fram i sin artikel finns redan i programmet. M, KD och L hoppade dessvärre av förhandlingarna trots att de fått med många av sina förslag.

Istället för att slå in öppna dörrar och spä på oro skulle vi kunna göra mer tillsammans för att stärka tryggheten här på Lidingö. Vi i Miljöpartiet vill åstadkomma detta genom att:

  • Utveckla och fördjupa den samverkan som finns idag mellan staden, polisen, föreningarna och allmänheten, för att både fånga upp unga som riskerar att hamna fel, och att förebygga och ingripa mot brottslighet. Vi vill tillföra mer resurser till det arbetet.
  • Utöka antalet områdespoliser. Dessa är bra för att skapa trygghet genom sin närvaro utomhus, men också för lokalkännedom och att snabbt kunna vara på plats när det händer något. Detta ska ske i samverkan med polisen som bäst vet hur resurserna ska fördelas.
  • Ha en bättre dialog och samverkan med fastighetsägare, föreningsliv, näringsliv och boende inför trygghetsskapande åtgärder i stadsmiljön. Forskningen visar att kameraövervakning kan ha sin funktion på vissa platser om det sker i kombination med andra insatser.
  • Utveckla Lidingös stadsplanering för ökad trygghet och tillgänglighet. Forskningen visar att upplysta områden där människor vistas och rör sig upplevs som tryggare. Lidingös centrala delar ska planeras för att bli både tryggare och trevligare platser där människor kan bo, leva och arbeta. Detta måste vara en viktig del när den nya översiktsplanen tas fram.

Med våra förslag kan vi få både ett tryggare och mer livskraftigt Lidingö.

Patrik Sandström, gruppledare Miljöpartiet

Läs artikeln här.

Relaterade nyheter

Lidingö, 31 oktober 2021

MP: LIDINGÖS HEMTJÄNST SKA FOKUSERA PÅ MÄNNISKORS BEHOV, INTE TIDSSCHEMAN

Lidingö, 31 oktober 2021

MP: MODERATERNA FAR MED OSANNING OM VINDKRAFT I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD!

Lidingö, 31 oktober 2021

MP: FÖR EN ÖPPNARE DEMOKRATI PÅ LIDINGÖ

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter