VEM ÄR DET SOM SVIKER MILJÖ, EGENTLIGEN?

VEM ÄR DET SOM SVIKER MILJÖ, EGENTLIGEN?

Replik: Till Germundssons (KD) insändare, ”Kudo sviker både miljö och vallöfte” (2/3).


Bengt Germundsson (KD) kritik mot MP i Markaryd angående i miljöfrågor i kommunfullmäktige.

 Inledningsvis uttalade jag vid senaste sammanträdet att det är mycket positivt med källsortering, men samtidigt påpekade jag att samarbete med Växjö kan bli en miljöbelastning på grund av de långa transporterna. Jag yrkade på att vi först undersöker samarbetsmöjlighet med närliggande kommuner innan vi tar beslutet. Men majoriteten var inte intresserad av detta utan ville besluta det samma. Av den anledningen reserverade jag mig.

MARKARYDS kommun är en gränskommun, till Helsingborg är det cirka 80 km, till Halmstad ca 60 km, till Ljungby 50 km och Hässleholm knappt 40 km medan till Växjö är det hela 110 km. För vår kommun är det vanligt med samarbete med närliggande kommuner, till exempel räddningstjänst med Hässleholm och överförmyndare verksamhet med Ljungby.  När det gäller hushållsavfall, hade vi under en period samarbete med Halmstad och de senaste åren med Ljungby om förbränning av hushållsavfall.

ANGÅENDE källsortering av hushållsavfall lämnade MP i Markaryd en motion i april 2014 om att undersöka denna möjlighet där vi nämnde Hässleholm som förebild. Hässleholm började med källsortering redan i början av 1990-talet och hade lång erfarenhet.

 Men den KD-ledda alliansen avfärdade vår motion redan i maj 2014. Motiveringen, som hämtades från en 6 år gammal utredning, var att källsortering skulle bli 700 kr dyrare per år och hushåll. Dessutom fanns långt framskridna planer på att samarbeta med Halmstad och Laholm om något som kallades optibagsystem för hushållsavfall. Det sistnämnda blev inte verklighet.

 Med det nya förslaget blir det långa transporter till Växjö vilket inte är miljövänligt. I fullmäktige förklarade ledande politiker att transporten till Växjö skulle handla mest om matavfall, så det skulle bli mindre transport och mindre miljö påverkan. Men hur går det i framtiden om befintliga miljöstationer (FTI anläggningar) skulle upphöra? Det kan betyda att allt källsorterat hushållsavfall måste transporteras till Växjö.

 Om kommunerna dessutom enligt samarbetsavtalet solidariskt ska investera i varandras avfalls anläggningar kan det bli en dyr historia, dyrare än de 55-60 kr/månader som uppgav i kalkyl och budget i Markaryds kommun, och 40-80 kr/månad uppgav i gemensamt beslutsunderlag till kommunfullmäktige och dyrare ände 700 kr/år som redovisades 2014.

DET ÄR TRÅKIGT att man säger nej till MP:s begäran om att undersöka en möjlighet före beslutet om samarbete närliggande kommuner. VA- och gatuchefen har svarat att man inte ens har tittat på Hässleholm som samarbetspartner.

 Vi i MP anser att miljö arbete ska löna sig långsiktigt. Jag förstår inte varför en majoritet av kommunpolitikerna i Markaryd inte ens vill undersöka bättre alternativ utan i stället ta ett förhastat beslut.

 Vem sviker miljö?

Gruppledare, MP i Markaryd

Nobuaki Kudo

Smålänningen, insändare 2018-03-09

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter