POLITIK. Om demokratin i EU – och i Markaryd

POLITIK. Om demokratin i EU – och i Markaryd

Smålänningen, insändare 2015-11-02:
Jag är ganska orolig för utvecklingen i Markaryds kommun.


Jag var i Gdansk i Polen här om veckan för att delta i Region Kronobergs Södra Östersjön- program. Jag valdes som ledamot efter valet 2014. Den var ledamöters första träff för budgen 2015-2020. Budgeten är på ca 800 miljoner kronor från EU. Från Sverige deltog fyra ledamöter från regionerna Kronoberg, Skåne, Blekinge och Kalmar – samt tre tjänstemän från Tillväxtverket och två från regionaltjänstemän. De övriga delegationerna var från Polen, Danmark, Tyskland och Litauen.

 Det första mötet handlade om arbetsordningen för ”Monitoring Committee” det vill säga programmets arbetsordning som senaste åren har diskuterat. Vi fyra svenska ledamöter var alla nyvalda och det var första gången vi träffades så det kändes svårt att hänga med. Å andra sidan var tjänstemännen från Tillväxtverket och regionerna och deltog de mesta i debatten/diskussionen. Ordförande var från Polen, och efter varje debatt/diskussion beslutades med majoritetsprincipen, då varje land har endast en röst, ja eller nej. Trots att till exempel Polen har nio regioner/ledamöter medan Danmark tre, har länderna bara var sin röst. Jag var förvånad av EU:s arbetssätt, som fungerade väl och man respekterade varje lands, oberoende av storlek (antal regioner/ledamöter). Jag trodde tidigare att EU skulle vara byråkratiskt och något eller några länder skulle dominera. Men så var det inte, utan varje land hade endast en röst och vägde lika.

 

Hur har det varit i Markaryds kommun jämfört med EU? Efter valet 2006 fick MP åter en plats i kommunfullmäktige. För mig var det första politiska uppdraget som kommunfullmäktigeledamot. Jag skickade först en gratulation till Bengt Germundsson (KD) som fick ca 45-procentigt stöd. Jag skrev och hoppades att det inte skulle bli ni och vi. Germundsson besvarade snabbt gratulationen och skrev att alla partier tillsammans skulle utveckla Markaryd.

 I Markaryds kommun har Germundsson styrt sedan 13 år tillbaka, oerhört starkt och dominerande. Men hur det har varit från demokratisk synpunkt. Det har varit den enda kommun i Kronoberg som saknar medborgarförslagsrätt till kommunfullmäktige, dessutom lämnas inte ens nämndens arbetsutskotts kallelse/ärendelista ut, inte heller är dessa protokoll tillgängliga för allmänheten, vilket är unikt jämfört med andra kommuner i Kronoberg. Med andra ord får mindre partier och media liksom medborgare inte veta vad skall hända närmaste framtiden. Öppenhet saknas helt.

Det känns också som om det blivit bristande respekt för individen och dennes rättighet, utan mer godtycke ”vem är vem”. Den senaste läste jag i Smålänningen, socialnämnden ville minska det ekonomiska biståndet till en familj med motiveringen att barnen fick extra inkomst. Efter överklagande hos förvaltningsrätten slogs dock fast att barnens inkomst inte räknas i hushållet. Man trodde det var en självklarhet, men inte i Markaryd.

 För min del, har jag också de senaste åren ett antal gånger anmält ärenden till förvaltningsrätten. Om en av de senaste skrev Smålänningen den 9 oktober. Det handlade om protokollsjustering. Kanske en liten sak, men enskilda ledamöters rättighet måste ju respekteras, vilket de inte gjorde i detta fall. Det är troligen så att det med nya kommunledningen saknas rutiner och erfarenhet, samt att det efter 13 års Germundssonsstyre, har blivit mer och mer ”vi och andra” – kultur i kommunen.

Jag är ganska orolig för utvecklingen i Markaryds kommun.

 

Nobuaki Kudo

Miljöpartiet de gröna i Markaryd

Smålänningen, insändare 2015-11-02

Relaterade nyheter

Markaryd, 27 mars 2022

Vindkraft, JA i Markaryd!!!

Markaryd, 4 februari 2021

BESLUT OM HAGASKOLAN

Markaryd, 3 augusti 2020

MARKARYD: Sorgligt att man måste vända sig till JO

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter