Mats Pertoft

Ordförande i Miljöpartiet de gröna Södertälje, ersättare i Kommunfullmäktige, vice ordförande i Tekniska nämnden, ledamot i Hölö/Mörkö kommundelsnämnd, ersättare i Telge Nät

Mats berättar om riksdagsarbetet på Miljöpartiets kongress.
Mats hjärtefrågor

Ekonomi och skatter.

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi vill ställa om till en ekonomi där vi byter, lagar och återanvänder istället för att slänga och köpa nytt. Vår princip är enkel: högre skatt på miljöförstöring, lägre skatt på det som är bra för miljön.

Företagande.

Sverige och Europa behöver moderna och innovativa företag som skapar jobb både i stad och på landsbygd. Vi vill ge fler företag möjlighet att utvecklas och anställa fler.

Skola och utbildning.

Miljöpartiet vill att Sverige ska välja fortsatt väg framåt för skolan. Vi vill ha en jämlik skola och förskola där alla elever ges möjlighet att utvecklas och må bra. Skolsegregationen ska brytas.

”Jag vill förändra världen i verkligheten. Inte bara genom pamfletter och reservationer.”

Mer om Mats Pertoft

Mats Pertoft om politik

När jag var sju år bodde jag i Hamburg i dåvarande Västtyskland. En mörk kväll satt jag tillsammans med min Far framför teven och tittade på nyheterna. Dom visade hur Öst-Tyskland byggde Berlinmuren. Min far tittade på mig och sa att detta är en så stor katastrof att det kommer inte hans generation att kunna lösa.

Sju år senare var jag 14 år och bodde i Frankfurt am Main. Det var 1968 och hela världen, men framförallt Västtyskland och framförallt Frankfurt/Main skakades av Maj `68 och det stora ungdomsupproret. Plötsligt var en annan värld möjlig. Ända sedan dess har jag arbetat för att denna andra värld skall bli möjlig.

Jag har varit politiskt aktiv i Västtyskland i de kretsar som ledde fram till att die Grünen grundades. Flyttade tillbaka till Sverige och utbildat mig till lärare. Jag har sedan både startat friskolor och varit rektor, lärare, förälder och ekonom på både kommunala och fristående skolor. Under de senaste 15 åren har jag tillsammans med min fru även drivit ett behandlingshem för kvinnor i kris och lärt känna en helt annan sida av samhället, de mest utsattas.

De senaste åren har jag haft förmånen att få arbeta heltid med att förändra världen, det jag drömde om redan som 14-åring. Jag har varit kommunalråd för Miljöpartiet i Södertälje i ett rödgrönt samarbete sedan 2006 sitter jag i riksdagen.

Personligt

Jag bor med min fru på Mörkö i Södertälje skärgård och använder en hel del av min fritid till att få tid med våra fem utflugna barn och barnbarnen som börjat komma. Blir det ändå tid över springer jag gärna en runda i skogen eller vindsurfar nere på Dåderöfjärden.