SD har många frågor, men inga svar
Torsdagen möte i kommunfullmäktige inleddes med allmänhetens frågestund. Tyvärr har detta instrument kommit att missbrukas av Sverigedemokraterna. Tre styrelsemedlemmar i SD ställde frågor om flyktingmottagandet i kommunen. När de fått svar från Lennart Kalderén började de utbreda sig om allt möjligt, som inte hade någon koppling till kommunpolitiken. Mats Nittve (MP) protesterade mot detta, vilket märkligt nog motsades av en av Rönningepartiets ledamöter, som fann SD:s utläggningar välmotiverade.
Torsdagen möte i kommunfullmäktige inleddes med allmänhetens frågestund. Tyvärr har denna instrument kommit att missbrukas av Sverigedemokraterna. Tre SD-medlemmar hade ställt frågor om flyktingmottagandet i kommunen. När de fått svar från Lennart Kalderén började de utbreda sig om allt möjligt, som inte hade någon koppling till kommunpolitiken. Ett uppenbart missbruk av frågeinstrumentet, där man under förevändning av att fråga tar tillfället i akt att sprida sina irrläror. Mats Nittve (MP) protesterade mot detta, vilket märkligt nog motsades av Rönningepartiets ledamöter, som fann SD:s utläggningar välmotiverade… Fortsätter det så här måste vi se över reglerna för allmänhetens frågestund.
SD återkom sedan med ett yrkande om att kommunen inte ska investera i lägenheter åt dem som fått asyl och anvisats till kommunen. När Lennart Kalderén frågade var de då skulle bo, stod SD:s talesman helt naken, utan svar på denna rimliga fråga.
En fråga från allmänheten rörde Konståkningsklubbens kris, som är orsakad av höjda priser på istid i ishallen. Här blev Lennart Kalderén dessvärre svaret skyldig, med hänvisning till Kultur- och fritidsnämndens ordförande, som inte var närvarande. Detta sätt att fly sitt ansvar som majoritetsledare duger inte. Alla förstår att det måste skjutas till pengar om klubben inte ska gå i konkurs. Anne Henningsson (MP) föreslog helt sonika att all ungdomsverksamhet i ishallen ska vara kostnadsfri för utövarna. Det är en regel som tillämpas i många kommuner, med kommunalt driftade hallar. Kanske krävs kommunal drift för en lösning på krisen, det antydde iallafall S talesman, dock utan att förespråka nolltaxa för ungdomarna.
När mötesförhandlingarna tog fart blev det diskussioner kring förslag till budgetramar. V och RP hade en mängd tilläggs- och ändringsförslag, som röstades ner. Mest anmärkningsvärda var Rönningepartiets förslag om att inte budgetera några pengar till varken simhallens upprustning eller nya skollokaler i kommunen. Nytänkande ansåg RP:s taleskvinna. Det kan man tycka, men att sätta all sin lit till marknadskrafterna är inte nytänkande, det har med gjort med nedslående resultat i andra kommuner, ingen nämnd och ingen glömd. Budgetramarna togs till slut utan votering. S, V och MP motsatte sig ett förslag på att Barn- och utbildnings- och Socialförvaltningarna skulle ta fram planer för att sänka sina kostnader med 2 % under 2019. Detta för att det prognostiserade resultatet för detta år ser dåligt ut. Opponenterna ser väl snarare behov av att öka satsningarna på båda områdena. I bakgrunden spökar naturligtvis den gjorda skattesänkningen…
Mötet avslutades med att en interpellation från Mats Nittve besvarades. Kortfattat rörde interpellationen vad kommunen gör för att spara energi i sina lokaler. Svaret var att det har gjorts en utredning, som föreslår att överskottsvärme från ishallen leds till simhallen. I den efterföljande debatten sade sig Mats Nittve vara nöjd med att det kommer klimatåtgärder till stånd. Men han uttryckte besvikelse över att inga av de gamla förslagen avseende ishallen hade tagits upp av utredningen. Dessutom yppade han farhågor för att projektet inte alls skulle komma till stånd. I första skedet installeras bara en värmeenergimätare, för att bedöma hur mycket energi som kan hämtas från ishallen. Är det inte tillräckligt mycket överskott avslutas projektet, varvid vi är tillbaka på ruta ett. Det är av detta skäl skulle det ha varit värdefullt med alternativa planer för ishallen…