Det är inte upp till någon annan att lösa klimatkrisen

”Gör det inte billigare att förstöra klimatet”

”Det går inte att peka finger på någon annan och säga att det är upp till dem att lösa miljö- och klimatkrisen.” Det skriver ett flertal skånska miljöpartister i en debattartikel i flera skånska tidningar idag på Overshoot day.

 

Sommarhettan i Europa är i full blom. Nya värmerekord slås på löpande band och människor tar skydd från extremvärme, översvämningar och skogsbränder. Forskarna fortsätter försöka få oss att lyssna och agera. De säger att det inte är för sent, men att det är väldigt bråttom.

Att ställa om och göra samhället tillräckligt hållbart så att kommande generationer ska kunna må bra är en svår uppgift. Det är bara tillsammans vi kan hindra utsläppen och nå de mål vi satt upp för att inte klimatförändringarna ska spåra ur. Därför är det viktigt att visa att hindrade utsläpp kan gå hand i hand med förbättrad livskvalitet.

Den gröna revolution som pågår i industrisverige skapar nya jobb runt om i landet. Omställningen av fordonsflottan kommer med tiden göra det betydligt billigare att köra.

Minskning av utsläpp kommer göra luften och haven renare och kroppen friskare.

Trots fördelarna med ett hållbart samhälle och forskarlarm och extremhetta verkar riksdagens sju andra partier slåss om vem som kan sänka priset på bensin och diesel mest. Egentligen är det rätt sjukt att andra partier kämpar om att göra det billigare att förstöra klimatet när det ser ut som det gör.

När andra partier vill rikta satsningar till de som äger bil vill vi sänka priset på livsmedel och kollektivtrafik. Det är galet att storstadsbon som äger en stor bensinslukande Hummer får ta del av statens subventioner medan den billösa pensionären i Sösdala blir utan stöd.

Vi i Miljöpartiet i Skåne går till val på att Skåne ska bli klimatneutralt senast 2030. Vi vill göra kollektivtrafiken bättre och billigare så fler får närmare till närmsta hållplats och det klimatsmarta valet blir det bästa valet för plånboken. Det ger mer utrymme på vägarna för de som är beroende av att ta bilen. Vi vill bidra till att Skåne blir ett centrum för innovation av byggteknik, som kommer kunna exporteras världen runt, genom att investera i klimatpositiva byggnader när vi bygger i Region Skånes regi.

Den 28 juli nås Overshoot day, dagen då mänskligheten beräknas förbrukat så mycket resurser som jorden kan producera på ett helt år. Mer fisk fiskas, mer skog skövlas, mer koldioxid släpps ut än vad naturen kan generera och hantera. Om alla hade levt och konsumerat som vi gör i Sverige hade Overshoot day nåtts redan den 3 april. Vi i Sverige lever som om det fanns fyra jordklot att nyttja. Det går därför inte att peka finger på någon annan och säga att det är upp till dem att lösa miljö- och klimatkrisen. Vi ser Skånes och Sveriges roll i omställningen.

Den 11 september är en dag vi väljer väg. Miljöpartiet hoppas då få en starkare röst i riksdag och region för att visa på vinsterna med den gröna omställningen. Det är viktigt att det även framåt finns ett grönt parti där besluten fattas.

Mätta Ivarsson, toppkandidat för Miljöpartiet i regionvalet i Skåne och listetta i mellankretsen

Dolores Öhman, listetta för Miljöpartiet i nordostkretsen

Angela Everbäck, listetta för Miljöpartiet i regionvalet i sydvästkretsen II

Thomas Hansson, listetta för Miljöpartiet i regionvalet i sydostkretsen

Emma Berginger, riksdagsledamot och riksdagskandidat Skåne läns södra

Arberesha Sabani, riksdagskandidat i Skåne läns norra och östra

Relaterade nyheter

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter