Det borgerliga styret säger nej till bred HPV-satsning på tonårskillar

Det borgerliga styret säger nej till bred HPV-satsning på tonårskillar

Det blir ingen bred satsning på att erbjuda alla tonårskillar i Skåne kostnadsfri HPV-vaccinering. På dagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade det borgerliga styret att säga nej till Miljöpartiets initiativärende. Istället ska Region Skåne fortsätta utreda en mycket mindre satsning på tonårskillar som har sex med killar.

– Vaccinering mot HPV räddar liv och minskar det mänskliga lidandet. Därför är det så viktigt att inte bara tjejer utan alla tonåringar kan få avgiftsfritt vaccin. Vi hade velat se en bred satsning på alla tonårskillar och unga män, men det säger det borgerliga styret tyvärr nej till, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för MP i Region Skåne.

Bakgrunden till dagens beslut är ett initiativärende som Miljöpartiet la i hälso- och sjukvårdsnämnden i våras. Miljöpartiet föreslog att Region Skåne börjar erbjuda tonårskillar avgiftsfritt HPV-vaccin samt tittar närmare på om även unga män födda mellan 1994 och 2003 kan få vaccinet utan behöva betala det ur egen ficka. Idag får alla pojkar och flickor vaccinet i årskurs fem, men eftersom den möjligheten infördes för pojkar först 2020 är det många av dagens tonårskillar som inte är vaccinerade.

Inför dagens sammanträde var det borgerliga styrets förslag att säga nej till Miljöpartiets initiativärende. Men på sittande möte ändrade sig styret och vill nu utreda avgiftsfritt vaccin för tonårskillar som har sex med killar.

– Istället för att visa handlingskraft vill styret utreda frågan ännu en gång. Men det finns inte tid att vänta. HPV-vaccinet ger störst skydd om det tas innan sexdebuten. Detta handlar om killar som är i åldern att de kanske har sin sexuella debut ikväll, så imorgon kan det vara för sent, säger Mätta Ivarsson.

– Tänk att det finns ett vaccin mot vissa cancerformer! Då är det väl självklart att Region Skåne genomför en bred satsning på alla killar, precis som man har gjort på tjejer och unga kvinnor, säger Mätta Ivarsson.

Förekomsten av HPV-relaterade sjukdomar, som analcancer, är högre hos män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv än hos övriga befolkningen.

– Att begränsa vem som ska kunna få vaccinet avgiftsfritt gör att Region Skåne riskerar att missa många tonårskillar. Det här är en ålder där inte alla är klara över sin sexualitet eller vill berätta öppet om den. Istället för att snäva in vem som ska kunna få vaccinet avgiftsfritt är det bättre att göra en bred satsning på alla tonårskillar, unga män och riskgrupper, säger Mätta Ivarsson.

Miljöpartiets initiativärende går att läsa här.

Relaterade nyheter

Skåne, 9 april 2024

Ja till MP-motion om minskad förskrivning av antibiotika i Skåne

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Skåne, 15 januari 2024

MP kräver åtgärder efter polisens kritik mot nattstängningen av psykakuten i Kristianstad

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter