”En budget för den nära primärvården”

”En budget för den nära primärvården”

Det rödgröna styret presenterar i dag en budget för den nära vården, den vård som medborgarna kommer i kontakt med allra först. För mer än ett år sedan presenterades en utredning ”Effektiv vård” som klart pekar på en utbyggd primärvård som en bärande del i det svenska sjukvårdssystemet. Läs regionråd Anders Åkessons tal i budgetfullmäktige här.


 

I jämförelse med andra europiska länder så är Sverige väldigt ”sjukhustunga” och andelen primärvård i sjukvårdssystemet är mycket låg. Där är det primärvården som är den självklara porten in i sjukvården såvida man inte är akut sjuk. Men det är också i primärvården man får fler åtgärder utförda och där det jobbar fler specialister.

Vi har all anledning att känna oss stolta över den svenska sjukvården. Det kunnande och den tekniska nivån på vården som finns där. Men det är också ett faktum att Sverige och Skåne sticker ut i jämförbara länder när det gäller tillgängligheten.
 

Förstärkt primärvård
Jag är övertygad om att en del av lösningen är en förstärkt primärvård. Denna budget innebär en framtida resa med en förstärkt primärvård. Detta kommer att innebära en långsiktig omfördelning av resurserna inom Region Skåne men det kommer också med nödvändighet att innebära en intäktsförstärkning oavsett vilken konjunktur som landet i helhet befinner sig i. Förstärkningen av primärvården är också väsentlig för att vården på ett än bättre sätt ska kunna arbeta på ett preventivt samverkande med samhället omkring oss.

De investeringar vi har framför oss i den skånska sjukvården och kollektivtrafiken är utan motstycke. Sedan vi byggde det fastighetsbestånd vi har i dag i Region Skåne har den tekniska utvecklingen varit nästan svindlande och medarbetarnas krav på en vettig arbetsmiljö och patienternas säkerhet har blivit skarpare. Det blir därför vårt ansvar att ta nästa steg i denna utveckling.
 

Kollektivtrafik
Det är av den anledning som vi måste investera dryga 50 miljarder i den framtida infrastrukturen för den skånska sjukvården och kollektivtrafiken de kommande 8-10 åren. För den som läser den demografiska utvecklingen i Skåne med en allt åldrande befolkning och där allt färre ska betala pensioner åt allt fler så måste slutsatsen vara att dessa investeringar måste göras nu. Det är därför tråkigt att Alliansen plockar bort ur investeringarna utan att förklara vad som ska tas bort inom planperioden Det är inte lätt att få matematiken att gå ihop om man surrar sig hårt vid masten. Alliansen vill ge bilden över att deras budget ger en trygg seglats för Skåningen. Dessvärre måste sägas att risken är stor att många framtida generationer i Skåne i stället i framtiden kommer att få ägna sig åt att ösa båten och betala de kostnader som vi i dag ansvar för.

Nettokostnadsutvecklingen är fortsatt för hög vid ingången till 2018. Vi har dock lyckats sänka den något. 2014 var den justerade nettokostnadsutvecklingen 6,2 procent, 2015 var den sänkt till 5,8 procent, 2016 till 5,7 procent. Enligt senaste prognosen blir nettokostnadsutvecklingen i år 4,7 procent och måste fortsatt ner.

Det finns en sak som bekymrar mig lika mycket som själva finansieringen av välfärden, om inte mer. Det är den framtida rekryteringen av vårdpersonal. Det är ett bekymmer som vi delar med resten av landet, men jag ser fullföljandet av investeringarna i nya lokaler och utrustning som ett led i att stärka Skåne som en attraktiv arbetsgivare. Vi lägger i vår budget en fortsatt satsning på ST–block. Ett lönelyft för sjuksköterskor är gjort, liksom handlingsplan för kompetensutveckling och ett framgångsrikt minskat beroende av bemanningsföretag. Svaret från Alliansen blir i det läget: Vi vill privatisera fler sjukhus och ge personalnämnden knappt 25 miljoner mindre. Lite kortsiktigt och enkelt.
 

Stora investeringar väntar
Att genomföra investeringar samtidigt som Region Skåne har den näst lägsta skattesatsen i landet och den tredje sämsta soliditeten av alla landsting och regioner innebär också att man måste vara medveten om att framtida generationer får ta en större del av kostnaden. En princip som i sak är fel. Det är mot denna bakgrund som det rödgröna styret också har föreslagit en skattehöjning på 23 öre kopplat till framtidens investeringar. I det läget väljer Alliansen att lägga fram en avgift på ambulansutryckning som inte håller ihop socialt och ekonomiskt.

Jag vill också passa på att lyfta fram det nya Hälso- och sjukvårdsavtalet som innebära en ny trygghet och möjlighet att vårdas i hemmet. Jag är glad att de skånska kommunerna och Region Skåne därför har börjat bryta ner de administrativa gränserna mellan sig och se individen. Det är nära förknippat med förändringen av vården som så väl behövs.

  •  Vi öppnar nya akutvårdscentraler i nära anslutning till akutintaget på flera ställen i Skåne. De ska ha öppet kvällar och helger. Detta kommer att öka tillgängligheten och avlasta både akuter och primärvård. Detta är något som efterfrågats av patienterna och som nu blir verklighet.
  • Vi stärker vårdcentralernas ekonomi med 50 miljoner kronor. Det är en nödvändig satsning när vi hittar röda siffror på så pass många vårdcentraler runt om i Skåne.
  • Vi kommer att öppna en mottagning för missbrukare likt Triangelmottagningen i Malmö även i Kristianstad. På detta sätt hoppas vi fånga upp fler som befinner sig i riskzonen att utveckla ett beroende som både skadar dem själva och nära anhöriga.
  • Vi kommer att satsa på förlossningsvården och särskilt försöka rikta in oss på utveckling för att förebygga och behandla förlossningsskador. Detta har tyvärr varit ett eftersatt område där många kvinnor väntat för länge och i tysthet.
  • Vi kommer att satsa ytterligare pengar till att främja barn och ungas psykiska hälsa. Jag har tidigare fått en fråga här i fullmäktige om kötiderna till barn och ungdomspsykiatrin, BUP och första linjen och detta är en satsning för att korta dem.

Det är också med tillförsikt jag ser fram emot det arbete som inletts i den parlamentariska styrgruppen för Hälsovalet. Gruppens förordnande har förlängts till november 2018 med uppgiften att nå nya mål utöver den målbild vi redan har kommit fram till. Detta kommer förhoppningsvis att ge primärvården stabila förutsättningar både ekonomiskt och när det gäller själva uppdraget. Jag vill här passa på att tacka för det arbetet som redan är gjort.
 

Tuffa miljömål
För den som vandrar längs den skånska kusten kan man ana den framtid som kommer att bli verklighet om kanske bara en generation. För den som dagligen tittar på nyheterna är det redan en påtaglig verklighet för de människor som bor närmare ekvatorn än vad vi gör. Skåne har sin del i klimathotet, de fossila transporterna dominerar fortfarande de skånska koldioxidutsläppen och vi ser ännu ingen minskning. Att då bygga in sig i en ohållbar struktur med bredare motorvägar är inte att ta ansvar för kommande generationer.

Men likväl som vi kan vara en del av problemet så kan vi vara en del av lösningen om den politiska viljan och modet finns. För regionens del har vi tuffa mål om att vara fria från fossila bränslen 2020 och vi börjar närma oss. Vi har redan plockat de lågt hängande frukterna. Det är nu det blir svårt. Därför kommer vi att inrätta ett klimatpolitiskt ramverk som innebär att vi sätter de klimatpolitiska målen lika högt som de ekonomiska. Ett klimatpolitiskt råd ska inrättas med företrädare från forskning och näringsliv för att hjälpa oss den sista biten. Det är också viktigt att Region Skåne blir en konstruktiv partner i hela Skåne när det gäller det strategiska klimatarbetet.

Ett bra exempel är att prioritera Tågsystem 3 mellan Helsingborg och Köpenhamn. Om vi ökar kapaciteten på denna sträcka med både bana och moderna tåg minskar behovet av att bygga fast oss i en bredare E6:a. När vi i Skåne ser ut att misslyckas med klimat och luftkvalitetsmått så är det stålljulen, cykeln och bussarna som ska fram och prioriteras högre i dag. Kollektivtrafiken får en förstärkning med 180 miljoner kronor.

Lösningarna finns där om bara politiken är med på tåget. I det läget så väljer Alliansen och SD att mindre regionbidrag till kollektivtrafiken som på sikt innebär att resenären ska stå för en högre egen kostnad. Detta i en tid då redan i dag ser att våra kuster eroderas.

Klimatfrågorna kan inte vänta och vi har även i Region Skåne ett ansvar. Annars känns det mest som eroderad politik.
 

Gärna satsat mer på primärvården
Dagligen sker det i den skånska vården möten som förändrar. Möten som berör. Vården tillhör en av de branscher som är mest kunskapstäta, något som vi alla skall vara stolta över. Det möjliggör för att den vård som bedrivs är av hög kvalitet. I årets budget så stärker vi med stegen mot en mer nära vård. En vård som utgår från vårdcentralernas arbete och deras plats. Jag hade gärna sett än större resurser till den nära vården. Men när vi i styret lägger förslag så är det dock så att budgetförslaget ska hålla ihop i alla dess delar. Inte minst för att utvecklingen mot en förbättrad primärvård verkligen ska bli verklighet måste innebära att budgeten håller ihop ekonomiskt i dess delar. Om inte så riskeras faktiskt primärvårdens utveckling.

Man kan konstatera att Alliansens budget saknar i flera delar ett förslag som håller ihop. Bara för att nämna några områden som inte ger de ekonomiska vinsterna är exempelvis uttag av ambulansavgift och inte full täckning av ST–block. Bara inom vårdområdet saknar Alliansen cirka 40 miljoner. Hur man kan se att skulle gynna vården om inte sifferverket inte håller ihop. Det enda man kan säga är att det rödgröna budgetförslaget stärker primärvården för 2018 med 50 miljoner samtidigt det ger en ökad tillgänglighet för patienterna som har behov av vård även efter klockan fem på kvällen eller på helgen. Hela samhället går mot den utvecklingen med service även på kvällar och helger. I Kristianstad finns ingen kvälls- och helgmottagning på vardagar alls. Vårt förslag kommer att innebära en klar förbättring i tillgänglighet för patienterna samtidigt som vi har målet mot att primärvården i Skåne ska ha nå en betydligt större andel.

Denna års budget har som fokus digitalisering, något som vi i styret håller fast vid. Alliansen verkar anse att vi redan gjort för mycket. Då anslaget till e-hälsa är 10 miljoner kronor mindre. Detta i en tid då vi vet att behovet av fler digitala insatser behövs i vården. Inte mindre. Inte minst för att stärka Skåningens möjlighet att vara delaktig i sin vård.
 

Psykiatrin i fokus
Vi har från styret under hela mandatperioden haft fokus på psykiatrins utveckling. Det har gett resultat då Region Skånes placering på nationell ranking blivit bättre. Men vi måste stärka tillgängligheten i synnerhet till den barnpsykiatriska vården. De köer vi har i dag är inte rimliga på något sätt. Det är också nödvändigt att förutsättningarna att bedriva primärvården på ett bättre sätt kan hantera psykisk ohälsa i framtiden. Detta måste ses i samverkan med de vårdval inom psykoterapi som Region Skåne har.

Det är också nödvändigt att sätta in ohälsan i ett större sammanhang. Det går inte att arbeta psykisk ohälsa hos barn och unga utan att sätt in det sina sammanhang. Alliansen verkar ha missat det då deras budget nästa helt saknar folkhälsoavsnittet, men det är möjligen så att det är just där besparingarna ska ske då man tänker sig en neddragning på regionstyrelsen. Samtidigt som Alliansen säger att de vill avsätta medel till en social investeringsfond utan att det finns några resurser avsatta. Det är inte utan Alliansens budget mest liknar en hålig Schweizerost.

Jag tror också att det är mycket viktigt att alla som befinner sig i Skåne känner ett välkommande. Det gäller såväl vårdens bemötande till det vi säger här i regionstyrelsen. Det finns mycket kvar att önska av hur Sverigedemokraterna beskriver de som kommit hit från krig och förföljelse. 

Avslutande vill jag lyfta upp ett tredje prioriterat område. Förlossningsvården har stärkts och det kommer att behöva vara ett prioriterat område. För framtiden är målet att hänvisningarna ska vara historia och oron som kvinnor har för förlossning ska vara intet på grund av osäkerhet för om man kan komma till. Under 2018 så går arbetet vidare med familje-BB samt satsningar på att snabbare få hjälp med förlossningsskador.

Vården behöver såväl en mer nära vård, personcentrerad vård och mer resurser.

Det valet är i dag och nästa år.

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter