Förslag om avgiftsfrihet för våldtäktsoffer kan bli verklighet i Region Skåne

”Orimligt att våldtäktsoffer får en faktura på posten när de söker vård på gynakuten”

Kvinnor som utsatts för våldtäkt, våldtäktsförsök eller sexuella övergrepp ska inte behöva betala för att bli undersökta, ta prover eller få vård på Skånes gynekologiska akutmottagningar. Efter att Miljöpartiet drivit frågan på torsdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden blev beslutet att ordföranden ska ta fram ett förslag på avgiftsfrihet till regionfullmäktige.

– Det är helt orimligt att kvinnor som utsatts för våldtäkt eller annat sexuellt våld ska tvingas betala för att bli undersökta och få vård och stöd. Därför är jag extra glad att det fanns en bred politisk enighet kring att det ska vara avgiftsfritt, säger Mätta Ivarsson, gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Miljöpartiet och den som la förslaget.

Idag tvingas kvinnor som söker vård efter sexuellt våld att betala 400 kronor per besök på de gynekologiska akutmottagningarna i Skåne. Många kvinnor behöver flera besök, och det är enbart läkarbesök för att skriva ut intyg på begäran av en myndighet som är avgiftsbefriade. Återbesök för att till exempel ta nya prover eller prata med en kurator kostar idag alltid 400 kronor i avgift.

Många har reagerat på de höga avgifterna. Ett Skåneförslag – möjligheten för medborgare att lägga förslag om Region Skånes verksamheter – om avgiftsfrihet har samlat nästan 400 röster på mindre än två månader.

”Det är ej värdigt att dessa utsatta personer skall behöva betala för att de blivit utsatta för ett brott”, skriver förslagsställaren och vittnar om att dagens avgifter får utsatta kvinnor att avstå från att söka vård.

– Självklart ska våldtäktsoffer inte få en faktura på posten för att de behöver bli undersökta eller få vård. Jag är jätteglad att den som la Skåneförslaget lyfte den här frågan och att nämnden agerar politiskt redan nu. Det visar att allmänheten kan vara med och påverka Region Skånes verksamhet. Finns det en orättvisa ska den rättas till, säger Mätta Ivarsson.

I samband med att HSN fattade beslut om patientavgifter för 2023 (ärende 6) yrkade Miljöpartiet att kvinnor som söker vård på Region Skånes gynekologiska akutmottagningar efter en misstänkt våldtäkt, våldtäktsförsök, sexuellt övergrepp eller sexuellt ofredande inte ska behöva betala någon avgift.

Kompromissförslaget som bifölls på nämnden blev ”att ge hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i uppdrag att efter hörande med hälso- och sjukvårdsnämndens presidium fatta beslut om förslag om patientavgifter till regionfullmäktige i enlighet med intentionerna i Miljöpartiets yrkande att-sats 1”.

Vill du också stödja Skåneförslaget – rösta här.

Relaterade nyheter

Skåne, 9 april 2024

Ja till MP-motion om minskad förskrivning av antibiotika i Skåne

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Skåne, 15 januari 2024

MP kräver åtgärder efter polisens kritik mot nattstängningen av psykakuten i Kristianstad

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter