Från talarstolen: Anders Åkessons tal med anledning av Region Skånes årsredovisning 2016

Från talarstolen: Anders Åkessons tal med anledning av Region Skånes årsredovisning 2016

Jag vill inleda med att tacka Region Skånes medarbetare för sitt engagemang och för den arbetsinsats som de gör för att Skåne ska fungera som den plats vi älskar att vara i, för att det känns som vårt hem. Förra årets resultat har slutligen landat på ett överskott av 103 miljoner kronor. Det är ett positivt resultat men vägen dit har varit lång och i vissa fall smärtsam.


Resultatet är effekterna av reformstopp och kostnadsreducerande åtgärder tillsammans med översyner av verksamheterna för 330 miljoner kronor och ökade intäkter på 200 miljoner kronor. Detta har gjorts samtidigt som trycket ökat på att den skånska sjukvården och kollektivtrafiken ska leverera. Varken de kortsiktiga eller långsiktiga resultatmålen har helt uppnåtts, samtidigt som vi står inför för historiskt omfattande investeringar i framtidens sjukvård samt en demografisk och tekniskt utveckling som ytterligare ökar trycket på Region Skåne. Detta är en utmaning och en ekvation som inte kan lösas om vi inte har ett samhälle som håller samman på alla plan, inte minst politiskt.

För detta krävs mindre av högljudd utspelspolitik på Twitter och mer av verkligt politiskt ansvarstagande. Det handlar om att antingen vilja vara med och fortsätta bygga ut samhällsbygget eller bortse från det till fördel för ytterligare en like eller en statusuppdatering.

Under 2016 togs ett nytt miljöprogram som tydligt lägger an tonen för att Region Skåne ska arbeta mycket aktivt för att klara vårt miljöuppdrag. Vi har alla ett ansvar för att samhällsbygget är robust. För det behövs hjärtan som är varma och politiker som tar beslut som står sig i framtiden. Antagandet av miljöprogrammet visade på det. Mellan 2014 – 2016 har utsläppen av koldioxid minskat med 23 % från Region Skåne. Flera andra saker har också gjorts på klimatanpassningsområdet under 2016. Etablerandet av gröna obligationer är ett bra exempel på framåtsyftande insatser.

Ett av de samarbeten som blev klart under året är avtalet om hälso- och sjukvården med de skånska kommunerna. Jag gläder mig att vi nu kommer koppla samman läkarstödet från primärvården med sjuksköterskorna från hemsjukvården. Redan under det gångna året ser vi att hembesöksverksamheten har ökat. Uppbyggnaden av de mobila teamen har startat, och här är det viktigt att även läkare från sjukhusen kommer att delta. Detta har ökat tryggheten för en av de patientgrupper som är mest beroende av att välfärdsystemet fungerar – de äldre – och jag är glad att detta arbete görs inom ramen för Hälsovalet som en gång beslutades i bred politisk enighet. Nu utvecklar vi denna viktiga reform tillsammans i ett Hälsoval som rymmer såväl nödvändiga offentliga som privata vårdgivare. Utan allas medverkan så klaras inte uppdraget. För 2018 så måste förflyttningen inom vården bli än mer tydlig då primärvårdens tillgänglighet i nuläget inte är tillräcklig. 

Det beslutade tillgänglighetspaketet på 470 miljoner kronor innebar att vi flyttat arbetsuppgifter och ökat antalet vårdplatser till andra delar av Skåne för att bättre fördela arbetsbördan. Med dessa satsningar har 2000 fler patienter kommit närmare vården. Tillgängligheten till vården är en ödesfråga för tilliten.

När det gäller kvaliteten i vården har Region Skåne hållt ställningarna och i vissa fall förbättrat resultaten, även i jämförelse med övriga regioner och landsting. Region Skåne hamnade på åttonde plats på totalen, vilket är en förbättring. Särskilt gläder det mig att vi ser en klar förbättring inom området psykiatri, där vi gått från en bottenplacering till femte plats nationellt sett. Vi har nått ännu fler framsteg inom psykiatrin. Antalet suicid för personer som är nära den psykiatriska vården har gått ner, patientsäkerheten har ökat och vi har gjort en övergripande översyn av verksamheten. Men även om de flesta skolelever mår bra kan vi läsa i den senaste rapporten, om barn och ungas hälsa, att den självupplevda psykiska hälsan minskar. Ett tydligare samarbete mellan sjukvården och skolans elevhälsa är därför nödvändigt framöver.

Vi kan också se att användarna av e-tjänster ökar och att 78 procent är nöjda med dessa tjänster. Vi har en lång väg kvar på detta område men idag har 23 procent av Skånes invånare, 443 000 personer, ett konto på någon av våra e-tjänster.  Samtidigt fortsätter antalet unika besökare att öka, vilket visar att invånarna i Skåne är redo att ta nästa steg när det gäller morgondagens välfärdstjänster. Nu gäller det att leverera detta. Därför har också satsningen på framtidens e-hälsotjänster prioriterats under året. Potentialen är stor.

Sverige befinner sig i ekonomisk högkonjunktur just nu. För Region Skåne innebär det ökade inkomster men likväl att vi måste bryta en kostnadsutveckling som legat alltför högt sedan 2014. Ett flertal åtgärder för kostnadskontroll presenterades under 2016 men det finns en fråga som på längre sikt är än mer bekymmersam. Hur löser vi den framtida kompetensförsörjningen? Trots att vi blivit 800 fler medarbetare, netto, under året så fattas det personal med specialkompetens på flera vitala områden. Och trots en rad åtgärder som utbildningsförmåner till de som vill utbilda sig till specialistsjuksköterskor, snabbspår för utlandsutbildade, kompetensmixplanering och en ny kompetensförsörjningsplan så är detta arbete av oerhörd vikt för välfärdsuppdraget.

Varje medborgare ger dagligen i genomsnitt 90 kronor till Region Skånes verksamhet.  Detta är något vi som medborgare gör tillsammans och efter förmåga. Vi får tillbaka pengarna i mån av behov och beroende på vilket skede av livet vi är i. Som politiker är vår uppgift att förvalta detta förtroende. Samtidigt lever vi i en tid då både nationella och internationella krafter vill sprida misstro och oro. Det politiska läget även i Region Skåne är sådant att det kräver långsiktighet och överenskommelser över partigränserna. Det Rödgröna styret är berett på att hitta breda lösningar som säkrar medborgarnas legitima rätt till vård, jobb, gott resande och att vi gör vad vi kan för att klara klimatomställningen. Frågan är om Alliansen dryga 1 ½ år innan valet hellre väljer likes och ytterligare en statusuppdatering.

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Klimat. Demokrati. Klimat.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter