Miljöpartiet föreslår pristak hos Skånetrafiken

Miljöpartiet föreslår pristak hos Skånetrafiken

Inför ett pristak i den skånska kollektivtrafiken, så att resenärer som köper enkelbiljetter aldrig behöver betala mer än vad ett periodkort kostar. Det föreslår Miljöpartiet de gröna i en motion till regionfullmäktige.

Ett pristak hos Skånetrafiken skulle innebära att en resenär som löser enkelbiljetter aldrig behöver betala mer än vad ett 30-dagarskort kostar. När en resenär löst så många enkelbiljetter under en 30-dagarsperiod att det egentligen hade varit billigare att köpa ett periodkort debiteras han eller hon inte mer. Därmed kan resenärer som löser enkelbiljetter vara säkra på att aldrig behöva betala mer än vad ett periodkort kostar.

– För den som inte åker tåg eller buss varje dag kan det vara svårt att avgöra om det lönar sig att köpa ett månadskort eller att lösa enkelbiljetter. Det gäller ju särskilt om du till exempel är sjuk, vabbar mycket eller har en osäker anställning. Ett pristak tar bort den osäkerheten, säger Louise Arndt, ledamot i kollektivtrafiknämnden för Miljöpartiet.

– Vi vill underlätta för alla resenärer som inte pendlar regelbundet. Ett pristak är också ett sätt att få de resenärer som köper enkelbiljetter att känna att de kan resa ännu mer, eftersom kostnaden aldrig kommer bli mer än vad ett månadskort kostar, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Motionen ska nu beredas, innan den kommer upp i kollektivtrafiknämnden och slutligen avgörs regionfullmäktige.

Läs hela motionen här.

Relaterade nyheter

Skåne, 24 januari 2024

Debattartikel: ”Den skånska infrastrukturen kommer aldrig fungera i ett krisscenario om den inte ens fungerar i ett normalläge”

Skåne, 19 december 2023

MP: Nej till höjda biljettpriser över Öresund

Skåne, 1 februari 2023

Idag chockhöjs Skånetrafikens biljettpriser

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter