MP-förslag: Ge Skånetrafikens resenärer återbäring – sänk biljettpriserna

Miljöpartiet föreslår sänkta biljettpriser hos Skånetrafiken

Använd Skånetrafikens stora överskott till att sänka biljettpriserna. Det föreslår Miljöpartiet i Region Skåne.

– Det överskott som Skånetrafiken gör bör självklart gå tillbaka till resenärerna, säger Louise Arndt, ledamot i kollektivtrafiknämnden för Miljöpartiet.

2023 chockhöjde det borgerliga styret Skånetrafikens biljettpriser, med prisökning upp till 10 procent och i vissa fall ännu mer. Även i år beslutade styret om stora prishöjningar när priset för en biljett med tåg över Öresundsbron höjdes med i snitt över 10 procent.

Samtidigt går Skånetrafiken med stora ekonomiska överskott. Prognosen för 2024 pekar på ett plusresultat på 196 miljoner kronor. Därför föreslår Miljöpartiet att överskottet används till att sänka biljettpriserna.

– Det är orimligt att biljettpriserna har höjts kraftigt samtidigt som Skånetrafiken går med stora överskott. Därför vill vi att pengarna går tillbaka till resenärerna genom att sänka biljettpriserna, som en återbäring, säger Louise Arndt, ledamot i kollektivtrafiknämnden för Miljöpartiet.

Att många resenärer anser att det blivit för dyrt att resa visar sig också i nöjd kundindex. Andelen som anser att det är prisvärt att resa med Skånetrafiken har under 2024 sjunkit och ligger nu på 35 procent – en minskning från 37 procent förra året och en bra bit från målet på 43 procent.

”En genomgång av fritextsvar visar på att många av kunderna anser det blivit dyrt att resa”, skriver Skånetrafiken i sin senaste månadsrapport.

– Prisökningarna inom Skånetrafiken saknar motstycke. Allt fler tycker det är för dyrt att resa kollektivt och att Skånetrafikens biljetter inte längre är prisvärda. Om bara den politiska viljan finns går det att sänka biljettpriserna nu, säger Louise Arndt.

Miljöpartiet lämnade på kollektivtrafiknämndens sammanträde den 14 juni in ett initiativärende om att ge trafikdirektören i uppdrag att se över om priserna kan sänkas, lagom till att sommarkortet slutar att gälla. Styret beslutade dock att skjuta frågan till sammanträdet i november.

Läs hela initiativärendet här.

Relaterade nyheter

Skåne, 27 juni 2024

Debattartikel: Sänk Skånetrafikens biljettpriser

Skåne, 8 mars 2024

Miljöpartiet föreslår pristak hos Skånetrafiken

Skåne, 24 januari 2024

Debattartikel: ”Den skånska infrastrukturen kommer aldrig fungera i ett krisscenario om den inte ens fungerar i ett normalläge”

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter