MP kräver åtgärder efter polisens kritik mot nattstängningen av psykakuten i Kristianstad

Efter polisens hårda kritik – nu måste Tidöpartierna börja ta ansvar för psykiatrin

Polisledningen i nordöstra Skåne och Blekinge lyfte redan i höstas de allvarliga konsekvenserna av att psykakuten i Kristianstad hålls stängd nattetid. Men det borgerliga styret har inte informerat politikerna i psykiatrinämnden om kritiken. Miljöpartiet reagerar starkt på avslöjandet i Kristianstadsbladet idag.

– Kritiken från polisen är otroligt allvarlig. Vi har nu en situation där krisen inom psykiatrin i Region Skåne spiller över på andra myndigheter och även påverkar polisens arbete. Så här kan det inte fortsätta, säger Yanira Difonis, Miljöpartiets representant i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.

Enligt brevet, som Kristianstadsbladet rapporterar om idag, har polisen ”märkbart påverkats” av de förändrade öppettiderna på den psykiatriska akutmottagningen i Kristianstad. Polispatruller kan tvingas lägga mellan tre till sju timmar av ett arbetspass på ett enda vårdärende, vilket påverkar övrigt polisarbete.

”När psykiatrimottagningen i Kristianstad är stängd och uppsökande patienter inte får någon hjälp leder det ofta till ett försämrat tillstånd för patienten där polisen istället larmas. För allmänheten innebär det att det tar längre tid för polisen att komma till andra larm som inträffar när patruller transporterar patienter till Lund, Malmö eller ”Helsingborg”, står det i brevet.

Brevet skickades redan i början av oktober förra året, men först den 22 december svarade det borgerliga styret på brevet. Och politikerna i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden har inte informerats om brevet.

– Trots allvaret i den kritik som framförs tog det Tidöpartierna mer än två månader att ens svara på brevet. Vi som sitter i nämnden har inte fått någon information alls om att polisen skickat ett brev. Det är under all kritik. Nu måste styret börja ta ansvar och se till att den psykiatriska akutmottagningen i Kristianstad kan vara öppen dygnet runt, säger Yanira Difonis.

Läs hela artikeln i Kristianstadsbladet här.

Relaterade nyheter

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Skåne, 21 december 2023

MP riktar hård kritik mot beslutet att stänga barnmottagningen i Trelleborg

Skåne, 12 december 2023

Ge humanitärt bistånd till Palestina

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter