Ny i regionfullmäktige – möt Fredrik Hanell

Han går från lokalpolitiken i Höör till regionpolitiken. Möt akademikern Fredrik Hanell, 39, som vill lyfta frågorna om psykisk ohälsa i samhället.

Berätta om din bakgrund.
– Jag är 39 år, bor i Höör med fru och två barn och arbetar som doktorand i biblioteks- och informationsvetenskap. Jag har den senaste mandatperioden varit gruppledare i Höör och representerat partiet i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Sedan 2016 är jag distriktsordförande för MP Skåne.

Varför är politik viktigt för dig?
– Jag har alltid varit en person som engagerar mig och vill vara med och påverka. När äldste sonen skulle börja förskolan blev jag engagerad i ett föräldraupprop för att stoppa neddragningarna i förskolan. Detta engagemang ledde mig till att bli aktiv i partiet, som jag sedan tidigare var medlem i. Med andra ord är det som förälder och av omtanke om mina och andras barn som jag valt att engagera mig politiskt. Det är också därför jag tycker klimatfrågan är så viktig.

Vad du brinner extra för?
– I regionpolitiken vill jag särskilt fokusera på psykiatrin och hur vi förebygger och hanterar den växande psykiska ohälsan i samhället. Jag tycker det är alarmerande att psykisk ohälsa numera är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar och att allt fler unga mår dåligt. Det är dessutom oacceptabelt att barn som är i behov av en neuropsykiatrisk utredning i flera fall behöver vänta i över ett år på en utredning. I dessa frågor vet jag att Region Skåne arbetet målmedvetet för att förbättra situationen, men det finns helt uppenbart mycket mer att göra.

Vad har du för intressen vid sidan om politiken?
– Jag tycker mycket om att vara ute i naturen, att njuta av en god bok eller av god musik. Jag ser också gärna på teater och film, som gärna får vara inom skräck eller science fiction-genren. Fäktning är något jag tidigare sysslat mycket med, men som jag haft svårt att hinna med de senaste åren. Förhoppningsvis är det ett intresse jag snart kan blåsa liv i igen tillsammans med den äldste sonen som nu är 8 år.

Det är som förälder och av omtanke om mina och andras barn som jag valt att engagera mig politiskt. Det är också därför jag tycker att klimatfrågan är så viktig.