Rasmus Ling i regionfullmäktige: ”Det finns för lite räls”

Rasmus Ling i regionfullmäktige: ”Det finns för lite räls”

”Är det gratis att köra på våra vägar, medan den som kör på järnväg betalar banavgifter som hela tiden stiger, så finns det inte mycket till incitament”, sa Rasmus Ling i regionfullmäktiges infrastrukturdebatt. ”Miljöpartiet vill se kilometeravgifter för tung trafik så snart som möjligt.”
(Det talade ordet gäller)

Ordförande, ledamöter, skåningar,

Tack Vänsterpartiet, för initiativet till den här debatten om Transport och infrastruktur. En fråga som är väldigt aktuell nu sen Trafikverket presenterade den nationella planen för infrastruktur 2014-2025 i fredags.

Men innan jag går in på de delar som oftast är uppe när vi pratar infrastruktur, järnvägar och vägar, så tänkte jag säga någonting om en annan del, nämligen den digitala. Vi har en bredbandsstrategi för Skåne, och det är en väsentlig del för utvecklingen av Skåne. Möjligheten att jobba hemifrån, ha digitala möten och annat, kan underlätta vardagspusslet och minska resebehovet. Där ingår även ny teknik med appar, gps-lösningar, och olika delar som underlättar. Ines Uusman hade ju fel, internet var inte bara en fluga utan något som revolutionerat våra liv.

Miljöpartiet hade väldigt gärna sett att den nationella planen hade haft ett betydligt större fokus på klimatutsläppen än vad som blev fallet. Generaldirektören för Trafikverket, Gunnar Malm, erkände själv att planen inte skulle sänka utsläppen av koldioxid. Det är uppenbart att det behövs en ny betydligt grönare regering som tydligt prioriterar klimatmålen i transportpolitiken.

Tyvärr så visade det ju också sig att det för Skånes del inte blev det paket som vi kanske hoppades på, även om arbetet också gjort nytta. Där finns definitivt angelägna och bra delar, och tyngdpunkten i Skåne ligger på järnväg. Men där finns också delar som vi ju helst inte alls hade sett, som E22 och trafikplatser vid E6.

En viktig fråga i det här sammanhanget handlar om godstrafiken. Det är helt nödvändigt att få över trafik från lastbil på väg till tåg och järnväg. De flesta tycks vara överens om det, men ändå händer det inte, och man kan ju förstås fråga sig varför?

Dels handlar givetvis om de ekonomiska villkoren. Är det gratis att köra på våra vägar, medan den som kör på järnväg betalar banavgifter som hela tiden stiger, så finns det inte mycket till incitament. Miljöpartiet vill se km-avgifter för tung trafik så snart som möjligt.

Men det handlar också till stor del om kapaciteten. Det finns för lite räls, och det gör att systemet är väldigt sårbart. Därför är det olyckligt att det planeras för en motorvägssatsning på 45-61 miljarder på Förbifart Stockholm. Man får ganska mycket järnväg för den slanten.

Ska vi prata om persontrafiken, så måste vi framöver ännu mer koppla ihop kollektivtrafiken med hur vi planerar bostäder. I Skåne sker ju som ni alla vet en kraftig utbyggnad av pågatågstationer. Region Skåne måste vara tuffare i förhandlingarna med de berörda kommunerna. De som får en station, som vi ska försörja, måste också kunna visa att de tänker utnyttja stationen ordentligt. Då ska bostäder och arbetsplatser förläggas inom stationens omedelbara närhet. Strukturbildsarbetet, som varit väldigt bra, måste få konkret genomslag. Systemet som finns i Finland har visat att det går, och får också fart på bostadsbyggandet. Det måste vi vara tuffare med framöver.

Tack så mycket för debatten.

 

Relaterade nyheter

Skåne, 2 juli 2025

Region Skåne bör ta ansvar för våldsutsatta medarbetare

Skåne, 22 maj 2025

Styret säger nej till MP:s förslag att skänka sjukvårdsutrustning till Gaza

Skåne, 22 maj 2025

Miljöpartiet kritiskt till att klimatavgifterna skrotas i Region Skåne

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter