Skicka sjukvårdsutrustning till Gaza

MP-förslag: Skicka sjukvårdsutrustning till Gaza

Ännu en gång säger det borgerliga styret i Region Skåne nej till att skicka humanitärt bistånd till befolkningen i Gaza. På regionstyrelsens sammanträde på torsdag är förslaget att säga nej till Miljöpartiets initiativärende. 

– Det pågår en humanitär katastrof i Gaza. Tusentals kvinnor och barn har dödats. Sjukvården har kollapsat. Runt en miljon barn har tvingats fly och lever under oerhört svåra förhållanden. Det minsta vi kan göra är att skicka sjukvårdsutrustning till de hjälporganisationer som verkar i området, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet och ledamot i regionstyrelsen.

Miljöpartiet föreslog redan i höstas att Region Skåne ska skicka humanitärt bistånd i form av till exempel sjukvårdsutrusning till de drabbade i kriget i Palestina. Den gången sa Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna nej till förslaget med hänvisning till att det skulle kunna tolkas som ett utrikespolitiskt ställningstagande.

Miljöpartiet påpekade då att Region Skåne inte skulle göra något som gick emot regeringens politik. Tvärtom har regeringen beslutat att utöka det humanitära biståndet till Palestina. Lagen ger också regioner och kommuner utrymme att skicka bistånd i form av till exempel utrustning till ett land som får svenskt bistånd.

För att få styret att agera lämnade Miljöpartiet därför in ett nytt initiativärende med uppmaningen att styret för en dialog med regeringen, just för att säkerställa att regionen inte gör något som går emot regeringens politik. Men inte ens det kan det moderatledda styret tänka sig. På torsdag är förslaget att inte säga ja till Miljöpartiets initiativärende.

– Jag beklagar verkligen den feghet som styret visar när de försöker påskina att regioner inte får hjälpa till humanitärt. Det stämmer inte. Det enda som saknas för att Region Skåne ska hjälpa befolkningen i Palestina är den politiska viljan. Det här handlar inte om att vi vill att Region Skåne tar ställning i konflikten, utan vårt förslag handlar om att ge stöd till desperata människor i stort behov av hjälp. Men styret vill inte ens prata med regeringen, säger Mätta Ivarsson.

– Vi i Region Skåne skickar bistånd till Ukraina, vilket är väldigt bra. Vårdcentraler och sjukhus har bidragit med sjukvårdsmateriel för att hjälpa det ukrainska folket. På samma sätt kan Region Skåne hjälpa befolkningen i Gaza, säger Mätta Ivarsson.

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter