Svik inte offren för våld i nära relationer

Svik inte offren för våld i nära relationer

Den skånska hälso- och sjukvården måste bli bättre på att upptäcka och hjälpa patienter som utsätts för våld i en nära relation. Miljöpartiet föreslår därför att Region Skåne inrättar våld i nära relationer-team, som ska stärka arbetet och få sjukvården att upptäcka fler patienter som utsätts för våld av en partner eller nära anhörig.
Den pågående pandemin har förvärrat situationen för många kvinnor som utsätts för våld eller hot i en nära relation. Kvinnofridslinjen fick under 2020 rekordmånga samtal och registrerade i snitt 128 samtal per dygn. Det är ett samtal var elfte minut. Samtidigt varnar Kvinnojouren och Tjejjouren i Lund att antalet stödkontakter ökat med mer än 100 procent under hösten 2020. I en enkät i Dagens Nyheter svarar var tredje svensk kommun att de märkt av en ökning av våld i nära relationer.

– Svik inte de här kvinnorna! Det här är ett samhällsproblem som blivit mycket värre av pandemin. Varningarna duggar tätt att våldet har ökat. Då måste hela samhället agera. Pandemin har gjort att redan utsatta kvinnor blivit ännu mer utsatta, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

För att stärka Region Skånes arbete mot våld i nära relationer föreslår Miljöpartiet i en motion att det inrättas våld i nära relationer-team inom den skånska hälso- och sjukvården. Det är team som ska finnas som stöd till verksamheter och medarbetare för att förbättra regionens arbete med att upptäcka och hjälpa patienter som utsätts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld i en nära relation.

– Många av offren känner skam och skuld över sin situation. Att bli misshandlad av sin partner är inget man pratar högt om. Därför är det så otroligt viktigt att sjukvårdpersonalen har rätt verktyg för att upptäcka de patienter som är utsatta för våld i en nära relation. Det arbetet brister allt för många gånger inom Region Skånes verksamheter, och därför vill vi i MP att det inrättas särskilda team som kan finnas som stöd i det dagliga arbetet, säger Mätta Ivarsson.

Region Skåne har sedan 2018 ett regionalt vårdprogram mot våld i nära relationer. Men trots vårdprogrammet finns det fortfarande stora skillnader mellan olika enheter och mellan olika sjukhus i arbetet mot våld i nära relationer. Det kan bland annat gälla rutiner för hur frågor om våld i nära relationer ställs till patienter och kunskapsbrister i hur våld i nära relationer kan upptäckas.

– Det här är inga lätta frågor att hantera. Precis som Region Skåne har barnskyddsteam som stöttar medarbetarna i frågor som rör utsatta barn vill vi att det finns våld i nära relationer-team som kan stötta personalen i frågor som rör patienter som utsätts för våld eller blir psykisk misshandlad av en partner eller nära anhörig, säger Mätta Ivarsson.

Samtidigt vill MP också att regionens arbete med att upptäcka våldsutsatta hbtqi-personer som söker vård stärks. Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, pekar bland annat på att stereotypa föreställningar om kön kan påverka bemötandet av våldsutsatta hbtq-personer när de söker hjälp hos vården.

– Hbtqi-personer är en många gånger förbisedd grupp. Fortfarande finns alldeles för många stereotypa föreställning om hur män och kvinnor ”ska” vara. Det drabbar hbtqi-personer som utsätts för våld i en nära relation. Det är en grupp som alldeles för ofta glöms bort. Därför vill vi att våld i nära relationer-teamen får ett tydligt uppdrag att även stärka arbetet för att upptäcka och hjälpa våldsutsatta hbtqi-personer, säger Mätta Ivarsson.

Läs hela motionen här:

https://www.mynewsdesk.com/se/miljoepartiet-de-groena-i-skaane/documents/motion-mp-210112-vaald-i-naera-relationer-team-dot-pdf-102510

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter