Varje skånskt sjukhus bör servera god mat på goda villkor
Miljöpartiet de gröna i Skåne presenterar sin vision för maten i vården och ledande miljöpartister besöker det hyllade sjukhusköket på Ystad lasarett.
Mat sätter krydda på livet. Väl tillagad så bidrar den till en god hälsa och ökad livskvalitet. Tyvärr lider en stor del av Region Skånes patienter av undernäring. Detta kan bero på att de är undernärda när de kommer in till vården eller tappar matlusten beroende på den behandling de går igenom. Vi tror att aptiten kan öka.
Miljöpartiet de gröna i Region Skåne vill:
- Att Region Skåne arbetar med måltidsglädje för patienterna, genom att ge vårdpersonalen i Region Skåne en relevant utbildning
- Att de ekologiska råvarorna i den serverade måltiden ska uppgå till minst 75 procent senast år 2020, med målet 100 procent år 2025
- Att Region Skåne skall driva på utvecklingen för att Skåne blir den första Fair Trade-region i landet
- Att Region Skåne tar ett regionalt initiativ för att minska matsvinnet
- Att Region Skåne ska ta initiativ till en regional djuretisk ombudsman
- Att längden på djurtransporter till slakt minskar från max åtta till max fyra timmar
- Att ett pilotprojekt införs med Mat på recept, precis som Kultur på recept, där patient få stöd i kostomställning genom utbildning
För att få bättre mat på sjukhusen och höja hälsan och livskvaliteten hos patienterna vill Miljöpartiet i Skåne att maten ska produceras av kunnig personal nära patienten. Maten ska vara av god kvalitet, klimatsmart, ekologisk, närodlad och anpassad till den som ska äta maten, såväl hälsomässigt som etiskt och kulturellt. Miljöpartiet vill att Region Skåne ska arbetar med att skapa måltidsglädje för patienterna och att råvarorna i den serverade måltiden ska vara ekologiska och närproducerade. Kött och fågel ska i högre grad inhandlas från ekoproducenter med god djurhållning och fisk ska vara hållbart fiskat. Genom det så uppnår vi inte bara en godare måltid, utan vi stödjer också en ekologisk omställning av det skånska lantbruket. För att även ge producenterna av kaffe och bananer med mera, en hälsosam arbetsmiljö skall Fair Trade produkter prioriteras när det är möjligt. För det krävs att köks- och vårdpersonal i Region Skåne får en relevant utbildning för att skapa måltidsglädje för patienten och motivation för hen till att äta.
För att se hur man kan lyckas med god lokalproducerad mat besöker Miljöpartiets ledande regionpolitiker, regionråd Anders Åkesson och Monika Ekström och MP-Skånes ordförande Petter Forkstam köket på Ystad lasarett. Ystad lassarett har ett erkänt duktigt kök som tog sig till final i tävlingen Sveriges bästa Sjukhuskök.
Läs gärna artikeln i Ystad Allehanda här.